Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

28 Ekim 2013 Pazartesi

Japonya
Bu hafta içinde İngiltere’nin tegraph haber sitesinde Japonya’nın Makro Ekonomik durumu ile ilgili açıklamalar vardı. Japonya Devlet İç borçlanma payı Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın içinde 1990 yılından beri artış göstermekte olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Japonya uzun zamandır devam eden ekonomik büyümedeki zayıflık ve deflasyon problemi ülkenin makro ekonomik durumunda ciddi sıkıntılar olduğuna işaret ediyor. Kısa dönemde Mali teşvik paketleri olumsu sonuç vermesine rağmen, uzun dönemle Japonya’yı sıkıntılı günler yaşanabileceği olasılığına vurgu yapıldı. Eylül Ayında yaşanan enerji talebi ve petrol ihracatının maliyetinin artması Nisan ve Eylül Ayları arasında bütçe açığının 4.989,2 milyar yen olmasına neden oldu. Son 6 aylık döneme baktığımız zaman ihracat yüzde 9.8 ithalat ise yüzde 13.9 artış gösterdi.  Trans Pasifik Partnerleri Serbest Ticaret görüşmesi Kasım ayında gerçekleşecek. 

Bu dönemki konuşmada Tarım sektörü ele alınacak. Japonya dâhil 12 ülkenin katılması bekleniyor. Japonya ve Avrupa birliğini gerçekleştirdiği Ekonomik Partnerlik görüşmesi pazartesi Brüksel’de yapıldı. Ülkeler serbest ticaret ve hizmet sektörünün ülkeler arası daha fazla serbestleşmesi için görüşmeler yaptılar.
Enerji fiyatlarındaki artışlar Eylül Ayı Tüketici Fiyatları Endekslerini son 4 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.  Enerji fiyatlarındaki artışın orta doğudaki petrol fiyatlarının artmasından kaynaklandığı bakanlık tarafından açıklandı. Petrol fiyatlarındaki artışlar Yen’in zayıflamasına neden oldu. Bu hafta Japon hükümeti pirinç üretimini tekrar kontrol altına alacağını açıkladı. Çiftçiler için yeni regülasyonlar ve destekleme politikalarının yapılacağı Japon hükümeti tarafından söylendi.  

96.30 seviyelerine kadar geri çekilme yaşayan USDJPY paritesi bu direnç seviyelerinden destek alarak yukarı yönlü hareketini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta  ABD eylül tarım dışı verisinin beklenenden olumsuz gelmesi ve kapanma sürecinin bitmesinin ardından parite rally gerçekleştirdi ve 97 70 direncine tutundu. Ardından Eylüll perakende satışlar bekleneden olumlu gelmesiyle 97.43 desteğine kadar geri çekilme yaşadı. USDYPY paritesi 100 saatlik hareketli ortalamasını kırmadığı sürece satış gelmesini beklemediğimiz gibi. ABD verilerinin ardından rally yapma olasılığı vardır. Aksi bir durum olması halinde 97.00 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder