Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

7 Ekim 2015 Çarşamba

Ham Petrol’de Fiyat Değişlimlerinin Nedenleri ve Kahve’den Önemli Haberler

Dünya’nın en büyük petrol üretici ülkelerinden biri olan Rusya’nın diğer petrol üretici ülkelerle güncel enerji piyasasının durumu ve fiyatlar hakkında görüşmeye hazır olduklarını söylemesi ile Petrol fiyatları yukarı yönlü sıçrama gerçekleştirirken, emtia piyasasına bağlı hisseler ile Dünya hisse endeksleri alıcılı seyir gerçekleştirdiler. S&P 500 endeksi, enerji ve emtia hisselerinin yardımı ile günü alıcılı kapadı. Enerji hisseleri geçtiğimiz hafta aşırı satım bölgesinde idiler, Petrol’deki gün içi ralliyi enerji hisselerinden aldığı destekle gerçekleştirdiğinide söylemek doğru olacaktır. Buna ek olarak Fed’in düşük faiz oranında yıl sonuna kadar devam edeceği spekülasyonları Petrol vadelilerine olan talebi arttırarak yukarı yönlü atakların yaşanmasına yardımcı oldu. Ham Petrol 3 gün içinde ortalama 5 dolarlık bir yükseliş gerçekleştirdi. Fiyatları etkileyen diğer önemli etken de sondaj kulelerindeki azalış oldu.Bunun anlamı ise ürerimde azalma anlamına gelmekte ve fiyatları yukarı yönlü tetiklenmesine yardımcı olmaktadır.

Enkslere baktığımız da, Dow Jones endeksi %1.85 artış gerçekleştirerek 16.776.43 seviyesine yükselirken, Nasdaq Birleşik endeksi de %1.56 artışla 4.781,26 puanla günü kapadı. Endeklere pararel olarak S&P500’de yeşil renkli kapanış gerçekleştirdi. MSCI dünya endeksi ise % 1.9 artış yaşaması dikkat çeken haberler arasında idi.

Reuters’ın haberine göre Hindistan Ağustos ayına göre İran’dan aldığı Ham Petrol’de % 17.3 artış yaşandı. Hindistan Petrol Kurumunun son 4 ay içinde yaptığı petrol ithalatı  günlük bazda 300.000 varil seviyesine geldi.  Günlük bazda  Ağustos ayında 198.000 varil seviyesinden Eylül ayında 233.200 seviyeye yükseldi. Fakat Bir önceki yılın Eylül ayına baktığımız zaman %3.4 azalış yaşandığı dikkat çekti.

Nymex Kasım Ayı ABD Ham Petrol Vadeli kontratı 46.00 çevresinde başladığı güne Rusya’dan gelen haberlerin etkisi ile rally gerçekleştirdi. ABD açılışına kadar 47.00 çevresindeki direnç kademelerini çalıştıran petrol, açılış sonrasında ise kötü gelen ABD ticaret dengesi verisi ve Fed spekülasyonları Ham petrolün 48.70 seviyerine kadar yükselmesine yardımcı oldu. Kapanışı ise bu seviyelerde gerçekleştirdi. Güne alıcı başlandıç yapan petrol 49.50 seviyesinin üstünde işlem görmeye devam ediyor.  Petrol de fiyat seviyelerini iki senaryo da değerlendireceğiz. İlk olarak Ham Petrol 100 günlük hareketli ortalamasının üstünde kalması yukarı yönlü potansiyelin devam eteceği olasılığının yüksek olduğunu destekler nitelikte olduğunu görebiliyoruz. Eğer fiyat seviyesi 49.95 dolar’ın üstünde kalması halinde 50.40 kademesine yükselecektir. Alıcılı seyir devam eder ise 50.90 direncine kadar ataklar izlenebilir. İkinci seneryo, eğer baskılanma yaşanır ve kritik 49.50 seviyesnin altında kalınır ise 49.00 seviyesine kadar yavaşlama olma ihtimali doğacaktır. Bu seviyenin altında kalınması halinde 48.50 desteği takip edilmelidir.  Ancak Petrol’de bu fiyat çevrelerinde önemli olan 48.10 desteğidir. Eğer Petrol 48.10 seviyesinin altında kalır ise 100 günlük hareketli ortalamasınında altında kalmış olur ve satışlar tekrar derinleşerek geçen haftanın fiyat seviyelerine dönülür. Petrol 48.10 ve 48.50 desteklerinin altın sarkmadığı sürece alım tepkisi beklenilmelidir. Stokastik ve RSI osilatörleri yönlerini yukarı çevirmesi Petrolde bullish görünümü destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcılar vadeli piyasada uzun pozisyona girilecekse stop loss koyup yola devam etmesinde fayda vardır.  Bugün ABD DOE Haftalık Ham Petrol Stok verisi Petrol de akşam saatlerinde yön belirleyici olacaktır.




Kahve

Havaların etkisi ve üretimdeki azalışla yukarı yönlü destek bulan kahve haftaya alıcılı başlangıç yaptı.  Uluslararası Kahve Kurum Ağustos datalarına göre, kahve üreten ülkelerde ihraç azalması görüldü. Yılın başından beri sürekli hahsettiğimiz üretimin fazlalığının talebi karşılamadığı söylemlerinin, yılın sonunda ve 2016 yılında tersine dönme ihtimali bulunmaktadır. Üretim yapan ülkelerin çoğu kuru havadan etkilenmiş durumdalar.Brezilya, Güney Amerika ve Orta Amerika’da havanın kuru ve sıcak olmaya devam etmesi kahve üretiminin düşmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmektedir. Bu durumdan Asya Bölgesindeki üreticilerde etkilenmiş olduğunu görüyoruz. Yaşananların etkisi ile Londra vadeliler günü satıcılı kapadı.  Sertifikalı Kahve stokları hafif yükseliş yaşayarak 1.986 çuval sayısına yükseldi. En büyük kahve ürecisi Brezilya’da sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyir yaşanması beklenirken Kolombiya’da ise havanın yağışlı olucağı açıklandı. Uluslararası Kahve Kurumu Ağustos ayında 9.1 milyon çuval ihracat yapıldığını açıklarken geçtiğimiz yılda bu seviye 9.35 milyon idi.

Fiyat seviyelerine baktığımız zaman New York’ta haftaya alıcılı başlangıç yapan kahve vadeli kontratları 129.00 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Hafif geri çekilse bile baskılanma etkili olmadı ve günü 127.00 çevresinde kapadı. Ancak kahve fiyatlarına baktığımız zaman boğa görünümlü olduğunu görebiliyoruz.  Yukarı yönlü potansiyel devam etmesi halinde 131.00 seviyesi zorlanıcaktır.  Bu seviyenin kırlması halinde boğa görünüm etkisini arttırması beklenilmesiyle birlikte 132.00 ve 135.00 dirençleri kademeli olarak takip edilmelidir. Baskılanma yaşanması için ilk olarak 126.80 desteğinin altında kalması lazımdır. Bu seviyenin altına sarkarsa 21 saatlik haraketli ortalamanın kalmış olur.  Bu durumda 123.00 desteğine kadar baskılanma olasılığı doğacaktır.  Bu seviye kırılsa 121.00 desteği takip edilmelidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder