Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

18 Aralık 2013 Çarşamba

FED Parasal Genişleme

Amerika Merkez Bankası FED, ülkede meydana gelen krizi önlemek için çeşitli para politikaları uyguladı. Bunlara örnek verecek olursak Twist operasyonu ve Quantitative Easing (Parasal Genişleme) son yıllarda en göze çarpanları oldu. En önemlisi ise Quantitative Easing (Parasal Genişleme) olduğu herkes tarafından biliniyor. Merkez bankaları faiz oranlarını düşürüp piyasayı canlandırmayı amaçlar. Ancak FED bu para politikasını uyguladı ve başarılı olamadı. Ardından, FED parasal genişleme politikasına başvurdu. Ülke faiz oranlarını düşürüp piyasaları canlandıramadığı zaman, merkez bankaları para basar ve bu paraları tahvil, bono gibi menkul kıymet ürünlerini satın alarak piyasaya sürer ve ekonomiyi canlandırmayı amaçlar. Parasal genişlemeye ilk kullanan ülke 2000-2006 yılları arasında deflasyondan kurtulmayı amaçlayan Japonya olmuştur. Parasal genişleme ilk olarak Amerika’da 2008 yılında yaşanan Subprime Mortgage Krizinden sonra uygulandı. FED yatırım bankalarının elinde bulunan riskli finansal ürünleri ve hisse senetlerinin nakit karşılığını satın aldı. FED buradaki amacı parasal genişleme ile harcamayı teşvik etmek, işsizliği azaltmak ve ekonomide büyümeyi amaçlamak oldu. Yalnız 2009-2010 yılında yapılan QE parasal genişleme politikasına rağmen ekonomi küçüldü, sanayi endeksleri düştü, enflasyon arttı ve işsizlik yükseldi. FED 2009-2010 yılında başarısız olmasına rağmen 2014 yılına girerken hala önemini korumaya devam ediyor.  Genel olarak tabloya baktığımız zaman FED bastığı yeni para ile finansal aracı kurumların elinde bulundurduğu menkul kıymet ürünlerini satın alıyor. Bu para finansal aracı kurumların müşterilerine enjekte ediliryor. Diğer yandan yeni basılan para reel ekonomiye enjekte ediliyor. Parasal genişleme bittiği zaman bu döngü tekrar ters çalışıyor ve. FED’in aldığı menkul kıymetler, finansal aracı kurumlara tekrar geri dönüyor. Buna gelmeden önce Parasal genişleme döngüsünün en önemli özelliği, piyasaya kolay bir şekilde yeni basılan parayı entegre etmesidir. Yeni basılan pare fincansal aracı kurum müşterilerinin yanı sıra farklı yatırım kanallarında kullanılmasına neden olur. Bu yatırımcı için büyük bir fırsat ve ülke ekonomisinin uzun dönemde iyileşesi için önemli bir çözüm olarak görülmektedir. Burada önemli olan tabloda görüldüğü gibi basılan para bu kanallardan çıkarken etkisi nasıl olacak.

Quantitative Esaing (Parasal Genişleme) Etkilediği Alanlar
-Enflasyon: Uzun dönemde arzını ektiler ve fiyatların genel seviyesinde artışa neden olur. Bu durumda enflasyona neden olur.
-Likitide Tuzağı: QE paranın dolaşımını arttırmasıyla ekonomiyi büyütür. Paranın dolaşımının artması ve daha fazla kanala entegre edilmesi ülkeyi likitide tuzağından kurtarır.

-Makro Ekonomi: Ülkenin makro ekonomik etkenlerine olumlu ya da olumsuz etkide bulunur. Bunların en önemlileri: İşsizlik, Enflasyon, Ekonomik Büyüme. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder