Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

6 Ekim 2015 Salı

Enerji Piyasası’ndan Öne Çıkan Önemli Haberler

Geçtiğimiz hafta tarım dışı istihdam verisinin kötü gelmesi Fed ‘in bu yıl gerçekleştirmeyi planladığı faiz oranı artış politikasını zor duruma soktu. ABD işsizlik de meydana gelen artış enerji sektöründen gelmesi dikkat çekici idi. Petrol fiyatları düşük üretimi fırsata çevirip ileriki dönemlerde yukarı yönlü atak gerçekleştirme ihtimalinin olasılıklar dâhilinde olduğunu ve analistler tarafında ele alındığını görmekteyiz. Petrol kulelerindeki azalım ham petrol üretimine ciddi zarar vererek günde 40.000 varil, geçtiğimiz hafta ise 9.1 milyon kayıp yaşanmasına neden oldu. Enerji bilgi kurumunun raporuna göre 2014 yılı Kasım ayından beri en düşük üretimi gerçekleştirdi.  Analistlerin tahminine göre ABD petrol üretiminin günde 1 milyon varilden fazla düşeceğini öngörüyorlar. Bakers Hughes raporuna göre ABD petrol sondaj platform sayısın son 5 yılın en düşük seviyesinde olduğu ve sayılarının 26’ya düşerek 614 rakamına geldiğini, geçtiğimiz ekim ayından beri ise %64 düşüş yaşadığı dikkat çeken başlıklar arasında idi. Geçtiğimiz aydaki kayba bakarsak 61 tane petrol sondaj kulesi kapatıldı.


OPEC petrol fiyatlarını azaltacağına dair spekülasyonlar Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarında yaptığı indirimlerini geride bıraktığını enerji piyasalarında görebiliyoruz. Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan Asya’daki ticaret partnerlerine bir sonraki ay için varilde yaklaşın 3.20 dolar indirim yapacağı önemli haberler arasında idi. Ekim ayındaki indirimler ise 1.30 dolar varil civarında olduğu söylenmektedir. Rusya Petrol Bakanı Alexander Novak OPEC ve OPEC harici üyeler ile petrol fiyatlarını tekrar değerlendirilmesi için görüşmeye açık olduklarını dile getirdi.  Rusya ile Suudi yetkililer bu ayın sonunda gelecekte yaşanacak petrol üretimi kesintileri ile alakalı görüşme gerçekleştirecekler. Rusya ve Suudi yetkililerin ele alacağı önemli bir konu ise İran’ın Dünya petrol pazarına tekrar girmesi ile nasıl bir durum yaşanacağı olacaktır.



Kasım Ayı Nymex Ham Petrol vadeli güne hafif alıcı başlayarak 46.90 seviyelerine kadar yükseldi. Sonrasında yukarı yönlü hareketler yetersiz kalarak günü 46.32 dolar kademesinden kapadı. Teknik olarak baktığımız zaman Ham Petrol ayı piyasası görünümünü korumaya devam ediyor. Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ilk olarak 46.60 ve 47.00 dirençleri takip edilmelidir. Petrol yukarı yönlü ataklarda ilk olarak bu seviyelere tutunmaya çalışacaktır.  Bu seviyenin üstünde kalınır ise petrol 47.50 direncini hedef görecektir. Gün içinde petrol 20 saatlik hareketli ortalamasının üstünde kalır ise yakın direnç kademelerine kısa ataklar sergileme olasılığı bulunmaktadır.  Petrol’de baskılanma yaşanması durumunda 45.70 desteği önemlidir. Bu seviye 100 saatlik hareketli ortalama ile yaklaşık gün içinde 45.70 desteği ile aynı seviyelerde bulunmaktadır. 100 saatlik hareketli ortalamanın altında kalınmadan satış baskısından bahsetmek yanlış olur. Bu seviye kırılır ise 45.50 ve 45.70 destekleri kademeli olarak takip edilmelidir. Petrol 100 saatlik ortalamasının altında kalmadığı sürece yukarı yönlü ataklar gerçekleştirmek isteyecektir. Gün içinde stokastiğin yatay seviyede bulunması ABD açılışına kadar fiyatların 46.30 çevresindeki yatay bant aralığında gideceğini destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Kasım ayı kalorifer yakıtı kontratı yükseliş yaşayarak günü 1,5505 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.  Petrol de olduğu gibi orta ve uzun vadeli kontrata baktığımız zaman ayı piyasasını görmekteyiz.  RBOB gazolin fiyatları ise günü pozitif kapayarak 1,3888 dolar seviyesinden gerçekleştirdi. Doğalgaz düşük veri akışı altında 2.460 çevresinde dar bant aralığında işlem gördü ve 2.456 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder