Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

8 Ekim 2015 Perşembe

Ham Petrol, Doğal Gaz ve Altın

Ham Petrol

Petrol datalarındaki uyuşmazlık,Suriye’deki sıkıntılılar ve İran Parlementosun daki anlaşmazlıklar tüm hafta boyunca  petrol fiyatlarında da beklenmedik hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu söyleyebiliriz.

ABD Enerji bilgi kurumu petrol verilerini yayınladıktan sonra piyasalarda zihin karışıklığına yol açtı.  Enerji bilgi kurumunun yayınladığı veriler ile Amerikan Petrol Kurmunun açıkladığı verilerin birbiriyle bağdaşmaması enerji piyasalarında uyuşmazlıpa yol açtı. Kurum, Petrol üretiminde geçtiğimiz hafta günde 9.2 milyon artış olduğunu, fakat uzun dönemde üretimde düşüş yaşanabileceği olasılıkları olduğununda altı çizildi. Ancak, bir hafta içinde açıklanan veriler trend değişimine bir etki yaratmasa bile, gün içinde petrol de beklenmedik hareketlerin yaşanmasına neden olma ihtimalini doğuracaktır.

ABD Enerji bilgi kurumu süpriz bir şekilde CME grubun teslimat noktası olan Cushing Oklahoma’nın petrol arzında hafif bir yükseliş yaşandı. Bu açıklanan petol verileri Amerikan Petrol Enstitüsü ve diğer özel tahmin şirkenlerinden büyük sapma yaşadı.  Ayrıca, Enerji Bilgi Kurumu raporunda petrol rafinelerindeki zayıflamaya dikkat çekerken, rafinelerin operasyon kapasitelerinin %89’dan %87.5 ‘e gerilediğini açıkladı. Kurumun yayınladığı raporda ham petrol stokları geçen haftaya göre 3.1 milyon varil artış olduğu dikkat çeken veriler arasında idi.

Suriye merkezli jeopolitik risklerin artması son dönemde Ham Petrol’de 50.00 dolar seviyelerine kadar yükseliş yaşanmasının nedenleri arasında olduğunu söylenebiliriz.  Rus Uçaklarının Türk hava sahasına girmesi Nato ile Rusya arasında siyasi gerginliğin artmasına neden olurken, Türkiye cephesinden de sert açıklamalar geldi.  Türkiye Rusya’nın önemli ticaret partneri konumunda ve ciddi miktarda doğal gaz ithalatı gerçekleştiriyor. Son olarakta Rusya nükleer santral yapımına 3 milyar dolar harcadığına hatırlamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Nato genel sekreteri Jens Stoltenberg Rusya’nın Suriye’ye yaptığı hava ve Deniz saldırılarından kaygı duyduklarını söylerken, müttefiklerini korumak için her zaman hazır olduklarını söylemesi konuşmasının dikkat bölümlerinden idi. Jens Stoltenberg Moskova’ya Beşir Esat’dan desteklerini çekmeleri çağrısında bulundu.  Moskova;’dan yanıt gecikmedi ve, Batı’daki güçlere cevap verek Suriye bölgesindeki tek hedeflerinin IŞID ve diğer militan gruplar olduğunu duyurdu.

İran dini lideri Ali Hameneyi Batı ülkeleriyle olan anlaşmaları desteklemesine rağmen, ABD, Almanya, Rusya, İngiltere ve Rusya ile nükleer antlaşmalara onay vermediğini kamu oyunca açıkladı. İran’ın batı güçleriyle yaşadığı her çatışma petrol fiyatları için boğa piyasasını destekleyecektir. Ambargo’nun kalkıp İran petrol’nün uluslararası piyasalara tam entekre olması petrol fiyatlarında yeni bir satış baskısı oluşmasını tetikleme olasılığını doğuracaktır. İran Parlementosu ile Dini lider Humeyni arasındaki anlaşmasızlar günün önemli gündem başlıkları arasında idi. Parlemento ABD ile nükleer bazlı konularda antlaşma yapılmasını desteklerken, Dini lider bu duruma karşı çıkmaya devam ediyor. Hümeyni’nin açıklamalarına zıt olarak İran Başkanı Hasan Ruhani ABD ile Süriye konusunda ortak bir nokta bulunması gerektiğini dile getirdi. ABD ile yapılacak antlaşmalar İran için ekonomik açıdan ülkeye büyük katkı sağlayacaktır. Ancak İran’da son sözün Hümeyninin söylediğini unutmamakta fayda var.

Güne 48.00 seviyesinden başlayan Ham Petrol Suriye’de gerginlik ve Jeopolitik risklerin artması ile günü 50.00 çevrelerinde kapadı. Bugüne alıcı başlangıç yapan petrol 50.48 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. Petrol’de Boğa görünümünüm gücünü arttırması halinde 51.30 direnç kademesi ilk olarak zorlanacaktır. Bu seviye’nin üzerin petrol’ün işme görmmesi 52.45 direncini hedef görmesine yardımcı olacaktır.  Ancak RSI ve Stokastiğin aşırı alım bölgesinde bulunması petrol ‘de geri çekilme olasılığının olduğunu bize gösteriyor. Baskılanmada ise Petrol’de 50.00 seviyesinin altında kalınması halinde ise 49.30 ve 49.00 desteklerine kademeli olarak geri çekilme ihtimalini doğuracaktır.,

ABD’de açıklanan son hava tahminlerine göre, hava gelecek 2 hafta mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği açıklanırken, ısınma yakıt talebinde de azalma görüldü. Reuters’in haberine göre ticari ikamete açılmış yerler ve endüstriyel üretim ’in tüketim tahminleri 2 hafta içinde günlük 48 milyon küpten 58,1 milyon küp seviyesine geleceği tahminleri dikkat çekici idi. Ayrıca haberde geçtiğimiz yıllara oranla ticari ikamete açılmış yerler ve endüstriyel üretim ‘in tüketim seviyesinde ciddi azalış görüldü. Bunun en önemli sebebi ise endüstriyel üretim yapan yerlerin gaz

Kasım ayı Doğal Gaz vadeli kontratı geçtiğimiz güne 2.470 seviyelerinden başlangıç yaptı. ABD açılışı sonrasında hafif toparlayan doğal gaz yakın direnç seviyelerini zorladı.  ABD EIA haftalık Doğal Gaz stoklarının beklentilerin altında kalarak 98 seviyesinden 95 seviyesine gerilemesi ile doğal gaz yukarı yönlü ataklar gerçekleştirdi ve 2.525 kademelerine kadar yükseliş yaşadı. Sonrasında yukarı yönlü hareket kısıtlı kaldı ve Doğal Gaz Tekrar 2.475 seviyelerine geri çekilerek günü kapadı. Baskılanma devam etmesi halinde 2.400 desteğine kadar geri çekilmeler beklenebilir. Ancak bu seviyelerden alacağı tepki ile yukarı yönlü ataklar gerçekleştirmesi muhtemeldir. Stokastik ve RSI’ın yönünü yukarı çevirmesi ayı piyasasından boğa piyasasına geçiş olasılığını uzun dönemde göstermektedir. Yukarı yönlü ataklar devam etmesi halinde 2.567 ve 2.630 dirençleri kademeli olarak takip edilmelidir. Doğal Gaz’da yeni bir trend oluşması için 2.690 seviyesi ve 100 günlük hareketli ortalamanın üstüne çıkılması lazım. Bu seviyelerin üzerine çıkılmadıkça Doğal Gaz da hep baskılanma ihtimalleri olacaktır. Nymex’te işlem gören RBOB Gasoline kontratı da günü 207 puan yükselişle $1.4107 seviyesinden kapadı.

Altın

Güne 1143 seviyelerinden başlangıç yapan altın, 1140 destek kademesine kadar geri çekildi. Sonrasında yukarı yönlü 1150 seviyesine atak gerçekleştirse bile, yukarı yönlü potansiyel yetersiz kalarak 1140 seviyelerinden kapanış gerçekleştirdi. Bugün açıklanacak olan FOMC tutanakları altında yön belirleyici olacaktır. Tutanlarda takip edilecek en önemli nokta ise Faiz oranının bu yıl içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği açıklamaları olacaktır.  Eğer tutanaklarda faiz oranlarını bu yıl içinde gerçkleştireleceği vurgulanması halinde, dolar endeksinde gerçekleşmiş olan kayıpların bir kısmını geri alması beklenecektir. Dolar endeksinde yukarı yönlü hareket altın da baskılanma yaşanması ihtimalini doğuracaktır.  Teknik olarak altın da geri çekilmem yaşanması halinde 1137.00 desteği ilk olarak takip edilecektir. Baskılanma devam etmesi halinde 1133.00 desteği takip edilmelidir. Eğer satışların derinleşip aşağı yönlü kırılma yaşanması halinde 1131.00 desteğine doğru gidiş yaşanma ihtimali muhtemeldir. Tutanaklarda faiz oranlarını pas geçiceğine dair bir açıklama gelir ise altın a talep gelecek ve tekrar sarı emtia 1146.00 ons seviyesinin üstüne çıkma potansiyeli oluşturacaktır.  Altın 1146 üzerinde kalması halinde yukarı yönlü ataklar gerçekleştirmeye çalışacak ve 1150.00 ons seviyesini zorlayacaktır.  1150.00 ons üzeri ataklarda 1154.00 dirençi takip edilmelidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder