Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

10 Kasım 2013 Pazar

ABD Avrupa Haberler ve Altın Analiz

ABD Veri Analizi
ABD istihdam ekim ayında beklentilerin çok üstünde gelerek hükümetin kapanmasından etkilenmediğinin sinyallerini verdi. İşsizlik oranı ise 5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 7.3’e geriledi.  ABD Tüketici güveni 2 yılın en düşüğüne geriledi.  Bu verinin olumsuz gelmesi Hükümet kapanmasından etkilenmesinden kaynaklandığı şeklinde yorumlandı.  ABD Tüketim harcamaları Eylül ayında yavaşlama sergiledi.  Bilindiği gibi ekonominin yüzde 70’e yakını hane halkı harcamalarını oluşturuyor.  Atlanta FED başkanı Dennis Lockhart merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabileceğini söyledi. Haftanın son günü FED başkanı Bernanke 2008 krizinin etkileri hala bizimle birlikte olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftanın Özeti
Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz indirimi yaptı. ABD 3. Çeyrek büyüme ve Ekim Tarım dışı verisi doların güçlenmesine ardından altın 1280ons EURUSD paritesinin 1.33 kadar geri çekilmesine neden oldu.  USDTL paritesi 2 TL’nin üzerinde tutunmaya devam etti. Paritenin üst direnç kademelerini test etmesine spekülatif para girişlerinden kaynaklandı.

Altın Teknik Analiz

Kasım Ayında yükselen trend içinde olan altın bu hafta 1300 seviyesinde satış baskılı seyrini sürdürdü.  Haftanın son günü Tarım dışı verisinin beklenenden iyi gelmesi doların değerlenmesine neden oldu ve sarı emtia 1280 seviyelerini test etti. Altın bu hafta satıcılı baskısını korumaya devam edecektir. Aşağı yönlü hareketlerin devamı dahilinde 1250 desteğine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Aksi bir durum olması halinde parite 1300 seviyesinde haftayı kapası muhtemeldir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder