Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

18 Ağustos 2015 Salı

(CFD) Enerjiler, Kahve ve Şeker Analizleri

Enerji
Petrol fiyatlarında satış baskısı devam ediyor. Geçen hafta Çin'de yaşanan devalüasyon piyasalarda fiyatlanırken, bu hafta ise Çin ile tüketim bazlı ilişkisi olan ülkelerdeki haberler piyasalar tarafından  fiyatlayacaktır. Amerika petrol kulelerindeki üretim son 4 haftadır artmaya devam ederken, OPEC aynı şekilde raporunda fazla olan petrol arzına değindi. OPEC üyesi olmayan Umman petrol üretimini ilk defa 1 milyon varile çıkarttı. Japonya’da ekonomik büyüme yüzde 0.4 açıklandı. Bu durum Japonya’da enflasyonist baskıyı tetikler nitelikte olduğu görüldü.
Petrolün varili 42 doların altında işlem görmeye devam ediyor. Satışların devam edip derinleşmesi durumunda $38 önemle takip edilmelidir. Ancak bu haftaki görünüm itibari ile petrol’ün bu seviyelerin altına çekilmesi beklenilmiyor.
Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletlerinin orta batı eyaletleri bölgesinde BP tarafından yapılan benzinin variline beklenmedik zam halk tarafından ciddi protestolarla karşılandı. Michigan’dan BP’nin Chicago’daki merkez ofisine konu ile iletişime geçildi. Amerikan halkı İngililiz menşilli British Petroleum (BP)’un Indiana’daki rafineresini neden üretimi durdurduğunu ve 24 saat içinde petrolün galonun da 1 doların üzerinde fiyat artışı neden yapıldığını bilmek istedikleri Amerikan basınında yer buldu.
ABD’deki ham petrol ihracatı yasağı güç kaybetmeye başladı. Bloomberg’in haberine göre ABD, Meksika’ya petrol ihracatı serbestliğine izin verdiği açıklandı. Ancak Meksika’ya yapılacak petrol ihracatının belli sınırlar çerçevesinde olacağı duyuruldu. Bilindiği gibi ABD sadece petrol ihracat yasağını Kanada’ya uygulamıyordu. Meksika’da Kanada ardından ABD’den petrol alan ikinci petrol ihracatı yapan ülke oldu. ABD’nin büyük enerji üreticilerinden Exxon Mobil ve CoconoPhilips de Washington’a 40 yıllık petrol ihracatı yasağının kalkmasına dair çağrıda bulundular. Bazı kongre üyeleri düşük petrol fiyatları ve aşırı arz fazlasından dolayı ABD’li petrol üreticilerini destekler nitelikte çağrıda bulundular.
Kahve
Geçtiğimiz hafta dalgalı seyir yaşan kahve alıcılı kapanış sergiledi. Kahve fiyatlarının artmasını Birazilya’daki düşük üretime bağlayabiliriz. Kahve Analistleri  güncel olarak stokta 45 ile 47 milyon çuval aralığında kahve olduğunu tahmin ediyorlar.  Kahve piyasasında yapılan bir tahmin Brazilya kahve üretiminde  gelecek yılda düşüşler yaşanabileceği dile getirildi. Fon yöneticileri ve spekülatörler Kahve fiyatlarının hala ucuz olduğunu ve alım için doğru seviyeler olduğu konuşmalarda yer buldu. Asya’nın güney doğu bölgesinde havalar kahve için elverişli iken Vietnam’da Kahve üretiminde son dönemde azalış yaşandı.  Asya bölgesinde ki kahve talebi yönünü Arap kahvesine çevirdi. Sertifikalı stoklarda haftaya 2.084 milyon bag seviyesinden başladı. Brazilya’da kuru hava etkisini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Colombiya’da sağanak yağışlar bekleniyor, sıcaklık ise mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor. Dalgalı seyir yaşayan kahve geçtiğimiz hafta 132.00 çevrelerinde başlangıç yaptı. Sonrasında yukarı yönlü potansiyel bularak 138.00 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı ve haftayı 136 kademelerinden kapadı. Bu hafta ise yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 137.00 ve 141.00 dirençleri önemle takip edilmelidir. Eğer Kahve kritik 141.00 seviyesini kırması halinde 146.00 kademleri hedeflenmelidir.
Şeker

Son haftalardaki satıcılı seyrini geçtiğimiz hafta sonlandıran şeker 10.50 çevresinde dar bantta işlem gördü. Avrupa bölgesindeki şeker pancarı hasat zamanı yakın zamanda gerçekleşmesi bekleniyor. Avrupa hasat sonrasında Şeker vadeli kontratlarında alıcılı seyir yaşanacaktır. Üretim sıcak ve kuru havada dolayı zayıf seyrini koruyor. New York şeker vadelilerinde geçtiğimiz hafta yatay seyir hâkimdi. Brezilya’da şeker kamışı üretiminde artışlar yaşandı. Ancak istenilen seviyeye gelmedi. İlerleyen dönemlerde yaz sonuna doğru talep artışı yaşanabilir. Yaz sonuna doğru Brezilya’da havaların sıcaklığını azaltması ve Avrupa’da şeker pancarı haşatının başlaması ile üretim açığı kapanacaktır. Yazın bitmesi ile talebinde artması ile şekerde vadeliler yönünü alıcılı seyre çevirecektir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde sırası ile 10.40, 10.30 ve 10.00 destek seviyeleri önemle takip edilmelidir. Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ise ilk olarak 10.85 seviyesi test edilecektir. Bu seviyenin üzerinde potansiyel oluşması halinde 11.05 ve 11.25 kademeleri sırasıyla takip edilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder