Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

31 Ağustos 2015 Pazartesi

Enerji Raporu

Geçtiğimiz hafta İran Enerji bakanı Bijan Namdar Zanganeh mevcut perol üretimlerinin  günlük bazda 500,000 varile yükseltilmesi gerektiğini sonrasında üretim seviyesinin 1,000,000 varil’e çıkması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca bakan petrol endüstirisine yatırılan paranın 2011 ve 2012 yılları arasında 40 milyar dolar azaldığını geçtiğimiz yılda 6 milyar dolar azalma olduğunu sözlerine ekledi. Eğer İran petrol üretimi iki katına çıkar, ve piyasa’da fiyatlar düşer ise , bu durumdan etkilenmeyeceklerini,  ve önlemlerini aldıklarını, diğer petrol üreten ülkelerin düşünmesi  gerektiğini söyledi.

Venezuella ekonomisi son dönemdeki petroldeki fiyat zayıflamasından bir hayli etkilenmiş durumda. Hugo Chavez zamanın da Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi olarak gösterilen Venezüella şimdilerde ciddi problemler yaşıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Venezüalle OPEC üyesi ülkelere petrol fiyatlarındaki durumu değerlendirmek için acil toplanılması gerektiğini duyurdu. Ancak, OPEC üyesi körfez ülkelerinden bu çağrıya olumsuz yanıt geldi, buna ek olarak Rusya’dan da red cevabı geldi.  Ayrıca, hava şartlarında yaşanan olumsuzluklar körfez ülkelerinin petrol ithalatının 1-2 hafta yavaşlatacağı bekleniyor.

Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta EIA’nın açıkladığın envanter raporu ile destek buldu. Raporda, ham petrolde 5.5 milyon varil azalış yaşandığı, ithalatta ise günlük bazda 830.000 varil düşüş yaşandı. Bu durum sonrasında petrol 45 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Petrol fiyatları kritik seviye olan 40 doların üstünde kalarak kritik bölgeden kendini kurtardığı gözüküyor. Eğer  bu haftada 40 dolar üstünde kalmaya devam ederse, piyasalar ileriki dönemlerde satıcılı seyir oluşmayacağı şeklinde yorumlama yapabiliriz. Ayrıca yatırımcıların  petrol de 2011 yılında yaşanan rally’i unutmamalıdırlar. Ham Petrol rafinelerinde günlük ortalama 16.7 milyon varil üretim sağlıyor. Bu rakam geçtiğimiz hafta rafinelerin ortalama yüzde 94 seviyesinde üretim kapasitesinde olduğunu göstermektedir. Teknik olarak 44.30 seviyelerinden haftaya başlangıç yapan petrol yukarı yönde potansiyel oluşması halinde ilk olarak 44.70 sonrasında 45.00 seviyeleri zorlanacakır. Petrol bu seviyelerin üstünde kalması halinde 48.00 kademeleri hedeflenmelidir. Petrolün zayıflamasında ise 43.00 ve 42.00 destekleri takip edilmelidir. Geri çekilme yaşanması halinde 41.50 önemli destek seviyesidir. Ancak petrol ile alakalı yukarıda bahsettiğim durumlardan dolayı kötü senaryo olan 40 dolar varil altı fiyatlanması zor gözüküyor. Petrol yukarı yönde potansiyel bulması halinde yakın direnç seviyelerini test etmeye çalışacaktır. Bu hafta 2 Eylül haftalık petrol stokları verisi takip edilmelidir.

Doğalgaz üretiminde 1.7 milyon varil artış, üretici ülkeleri dalep yetersizliğinden dolayı ciddi sıkıntıya sokuyor. Daha büyük sıkıntı ise piyasalarda bu durumun daha sert hareketlere neden olması. Geçtiğimiz hafta doğalgaz 2.700 – 2.620 bant aralığında işlem gerçekleştirdi.  Geçtiğimiz son dönemde yaşanan ayı piyasası görünümü bu hafta yavaşlamış oldu. Bu hafta ise 2.66 çevresinde dar bant aralığında başlangıç yaptı. Doğalgaz da yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ilk olarak 2.690 direnç seviyesi takip edilmelidir. Eğer doğalgaz kendini bu seviyenin üzerine atar ise, kademeli olarak 2.710 ve 2.730 dirençleri sırasıyla izlenmelidir. Doğalgaz mevcut olan korku, arzın talepten fazla olması ve bu durumunda vadeli kontrat fiyatlarına etki etmesi olarak açıklanabilir. Eğer doğalgaz’da aşırı arz devam etmesi halinde Eylül ayı da satış baskısı içinde geçecektir. Geri çekilmelerde ilk olarak 2.650 aldında kalması halinde ilk olarak 2.620 desteği önemlidir. Altında kalınması halinde satışlar teknik olarak derinleşebilir. 2.480 destek seviyesi doğal gaz açısısından önemlidir. Satışlar derinleşmesi halinde piyasa yönünde olunmalıdır. Yakın destek seviyelerinden verdiği tepki ile kısa vadeli yakın direnç seviyelerine kadar al fırsatları değerlendirilebilir. Ancak Doğalgaz 2.710 üzeri kalmadığı sürece yukarı yönlü hareketten bahsetmek yalnış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder