Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

19 Ağustos 2015 Çarşamba

Enerji Raporu

Enerji
ABD’nin önde gelen enerji şirketlerinden Philips 66 Eylül ayındaki karlılığında erteleme yaşayacağını açıkladı. Bu enerji firmasının yaptığı açıklama enerji piyasasında fazla korkutan bir haber olmadı. EIA’nın yaptığı açıklamaya göre bu hafta BP’nin Whiting rafinerisindeki bakımdan kaynaklanan üretiminin azalması etkisiyle günde ortalama 140.000 varil civarında benzin üretiminde azalma oldu. Bloomberg’in raporuna göre Chicago’da fiyatlanan benzin kar marjı 50.48 seviyesine gelerek 2008 eylül ayından bu yana en yüksek rakama ulaştı. Ayrıca New York piyasasında trade yapılan benzin ile petrol arasındaki spread  30.73 dolar oldu. Chicago piyasasında ise marjin 38.19 seviyesine gelerek son iki yılın en yükseğine geldi.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün yaptığı açıklamada ABD’ki petrol talepliğinin elastikiyetinden bahsetti. Yayınlanan rapora göre ABD’de ham petrol üresiminde 2.3 milyon varil azalış gerçekleşirken, benzin arzında ise 1.5 millyon varil azalış yaşadı. Bu aradaki fark ise OPEC üreticilerinin piyasaya arzından kaynaklanmaktadır.  Financial Times’ın açıkladığı bir raporda  Norveç’te 870 milyon dolar petrol fonu 3 yılda ilk defa negative return açıklayarak yüzde 0.9 değer kaybetti.
Teknik olarak geçtiğimiz güne yatay seviyede başlayan petrol güne 42.30 çevresindeki dar bantta işlem gördü. Sonrasında ABD TÜFE verisinin beklentilerin altında kalması ile 42.30 seviyesinin altında kalarak satış baskıkı geldi ve 41.30 kademelerine kadar geri çekildi.ABD'den gelen yüksek petrol stokları verisinin etkisi ile petrol 40.30 seviyelerine kadar geri çekildi. Sonrasında 40.90 seviyelerine yükselse bile yeterli potansiyel bulamayarak günü dar bantta kapadı. Gün içinde yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 41.30 ve 41.80 direnç kademeleri önemle takip edilmelidir. Geri çekilmelerde ise 40.50'nin  altında kalınması halinde ilk olarak 40.30 desteği takip edilmelidir. Önemli olan nokta gün içinde petrolün 40 doların altında kalıp kalmayacağıdır. Altında kalması halinde satışları derinleşir. Altında kalmaması halinde ise 41 çevrelerinde kapanış gerçekleştirecektir.
 Bugün AEIA Haftalık doğal gaz stokları verisi önemle takip edilecektir.
Altın
Dün akşam açıklanan FOMC tutanaklarının etkisi ile altın dün alıcılı seyir yaşadı. Beklentim doğrultusunda FOMC’nin yaptığı açıklamalardan Eylül ayında faiz arttırımına gidilmeyeceği anlaşılmış oldu. Enlfasyon beklentilerin altında artması ve FED’in yakın zamanda  faiz arttırımına gitmeyeceğinin anlaşılması ile altın’da dolar yönlü satış baskısı kalkarak 1118 çevresindeki dar bant aralığından kendini kurtarmış oldu. Teknik olarak 1118 ons  üzerine çıkan yakın direnç  kademelerini test ederek 1142 kademesini zorladı. Gün için altın yakın destek kademelerine geri çekilse bile bu kademelerden destek alarak 1140 seviyelerini gün boyu zorlayacaktır. Yukarı yönlü eğilim devam etmesi halinde altın 1140 seviyesinin üstünde kalır ise 1142, 1144 ve 1147 seviyeleri sırası  ile takip edilmelidir. Uzun dönemde ise 1155 seviyesi hedef olarak görülmesi muhtemeldir. Gün içinde dolar yönlü baskının tekrar kendini arttırması halinde ise 1130 desteği ardından 1120 kademesi takip edilmelidir. Aksi bir durumda satış baskısı yaşanması halinde ise 1118 seviyelerine tekrar geri çekilme yaşanabilir. Bu gün altın açısından ABD haftalık işsizlik başvuruları takip edilecektir.
 EURUSD
Dün akşam açıklanan FED’in temmuz ayı toplantı tutanaklarında para politikasının sıkılaştırılması için henüz uygun zamanın oluşmadığı, ancak Ekonomik verilerin beklentileri doğrultunda gerçekleştiğini vurguladılar. Kritik açıklama sonrasında parite alıcılı seyir yaşanarak 1.1132 seviyesine yükseldi. Gün içinde ise düşük veri akışı altında parite 1.1130 sıkışık bant çevresinde işlem görecektir. Geri çekilmelerde 1.1125 ve 1.095 önemli destek seviyeleridir.Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ise 1.1170 ve 1.1220 dirençleri kademeli olarak takip edilmelidir. Bugün parite açısından ABD haftalık işsizlik maaşı ve 2.el konut satışları verisi önemle takip edilecektir.
Kahve
Kahve vadeli kontratları geçtiğimiz günde dar bant aralığında başlasa bile yukarı yönlü potansiyel bulamayarak hafif geri çekildi. Kahve traderlerının temel korkusu Brezilya realindeki zayıflama olarak karşımıza çıkıyor. Brezilya  ekonomindeki yavaşlama ve Brezilya realinin değer kaybetmesi, Brezilya para piyasasının zayıflamasına neden oldu ve bu durum giderek büyüyor. Brezilya kahve piyasasında ise kahve üreticilerinin yeni mahsul vereceği haberleri hatırlatmakta fayda var. Kahve traderları ve analistler El Nino’yu önemle takip ediyorlar. El Nino okyanusta yaşanan atmosfer olayıdır, bu durum sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına neden oluyor. Yaşanan bir El Nino etkisi emtia piyasalarına zarar verecektir. Kahve üreticilerinden El Salvador  ve Guetamala olmak üzere hava nemli ve kuru seyrini sürdürüyor. Brezilya’da kuru hava etkisini sürdürürken, Vietnam ve Endonezya’da  sağmak yağış görülmeye devam ediyor. Sertifikalı kahve stokları bugün yükseliş yaşayarak yaklaşık 2.086 milyon çuval oldu. ICO birleşik endeksinde güncek 126.86. Açıkladığımız gibi Brezilya da kuru hava devam ediyor ve sıcaklık mevsim normallerinin üstünde seyretmesi bekleniyor. Meksika ve Güney Amerika’da yağmurlar etkisini sürdürmeye devam edecek.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder