Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

18 Ağustos 2015 Salı

Petrol ve Altın

Petrol

Şangay Birleşik endeksinde yüzde 6.2’lik düşüş petrol ve endüstriyel metallerde 6 yılın en düşük seviyelerine gelindi. Çin borsasında yaşanan sert düşül sonrasında Çin Merkez bankası piyasaya 120 milyar Yuan pompaladı. Çin Merkez bankasının yaptığını daha açıklayacak olursak, 120 milyar  Yuan yaklaşık 18.70 milyar dolar seviyelerine denk gelmektedir. Merkez 18.70 milyar dolarlık  7 günlük repo anlaşması yaparak para piyasalarına kısa dönem para pompalama yaptığını söyleyebiliriz. Çin Merkez bankasının yaptığı bu hamle enerji piyasalarındaki sert satışların önünü şimdilik engellemiş oldu.
Dün petrol kontratları 42 doların altında kapanış gerçekleştirdi. Ekim ayı kontratları işleme girdi ancak teknik olarak destek seviyesi belirlemek kolay olmayacak. Aşağı yönlü baskının devam etmesi halinde geri çekilmeler beklenmesi muhtemeldir. Ancak petrol vadelilerin tam anlamıyla ayı piyasası olduğunu söylemek yanlış olur. Son dönemde Çin ekonomisinde yaşanacak değişiklikler Petrol’ün fiyatlanmasında yol gösterici olacaktır. Son olarak Amerika’da yaşanan finansal kriz petrolü 30 dolar seviyelerine geri çekilmesine neden olmuştu. Ancak FED yaptığı parasal genişleme sonrasında petrol’e talep gelmiş ve yönünü long’a çevirmişti. Çin merkez bankasının piyasaya enjekte edeceği para ABD merkez bankası FED kadar petrolün yönünü long’a döndürmeye etkili olacak mı? 
 Dün Petrol 41 altı direnç seviyelerinden tepki alarak geçtiğimiz gün alıcılı seyir yaşadı.  ABD açılışı sonrasında ise konut başlangıçları verisinin beklentilerinin üzerinde gelmesi petrolün alıcılı yönde kalmasına yardımcı oldu ve 42 kademesinin üstüne attı. Ancak 43 altı yakın direnç kademelerini zorlamaya çalışsa bile, yeterli potansiyel bulamayarak 42.30 çevresinde dar bant aralığında yönüne devam etti. Bugün ABD açılışı ile çekirdek TÜFE ve akşam 21.00’da ise FOMC tutanakları önemle beklenecektir. TÜFE enerji fiyatlarını kapsadığınındın enerji ürünleri açısından önemle takip edilecektir. TÜFE verisinin olumlu gelmesi halinde ilk olarak 42.60 seviyesini zorlayacaktır. Bu seviyenin üstünde kalması halinde 43.00, 43.70 ve 44.00 direnç kademeleri sırası ile önemle takip edilmelidir. Petrol’de hala satış baskısı devam ediyor. Analizimizde bahsettiğimiz gibi 2008 yılında yaşanan finansal krizde petrol 32.40 kademesine kadar zayıflamıştı. Kısa dönemde petrolün zayıflamaya devam etmesi halinde 41.30 ve 40.70 direnç seviyeleri önemle takip edilmelidir. Önceden hapsettiğimiz gibi kritik petrol kritik 40.00 seviyesinin altında kalması halinde satış baskısı derinleşecektir. Bu durumun devam ederse 2008 yılı fiyat seviyelerine gelinmesi muhtemeldir.
Altın
ABD’de açıklanan konut başlangıçları verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve faiz artırımı haberlerinin etkisi ile 1110 çevresindeki destek kademelerine kadar geri çekildi. Sonrasında 1110 çevresindeki destek kademelerinden aldığı kuvvet ile tepki verdi ve altın 1120 seviyelerini zorladı. Ancak yukarı yönlü potansiyel bulamayarak 1117 kademelerine kadar zayıfladı. Altın ABD TÜFE ve FOMC tutanakları öncesinde 1117 çevresindeki dar bantta işlem görüyor. Altın gün içinde FOMC tutanaklarının etkiyle dolar yönlü baskılanma ihtimali yüksektir. Tutanaklarda sert açıklamalar olması halinde satış baskısı gelecek ve 1110 seviyelerine kadar zayıflayacaktır. FED’ten gelecek güvercin açıklamalar ise altının 1120 kademesindeki direnç seviyelerinde tutunmasına yardımcı olacaktır. Asya’da yaşanan gerginlik altının tekrar güvenli liman olgusunu gündeme getirebilir. Yukarı yönde potansiyel oluşması halinde 1124 ve 1127 direnç kademleri takip edilmelidir. Eğer 1130 seviyesi kırılması halinde 1131.80 direnç seviyesi önemlidir. Bu seviyenin üstüne potansiyel yakalayamaması halinde altın’da traderler açısından tekrar sat fırsatı oluşabilir. FED’ten gelecek şahin açıklamalar olursa altın baskılanacak ve 1114’e kadar zayıflayacaktır. BU seviyenin altında kalması halinde 1110 kritik destek seviyesi takip edilmelidir. Bugün ABD TÜFE ve FED FOMC toplantı tutanakları altın açısından önemle takip edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder