Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

1 Eylül 2015 Salı

Enerji Raporu

Bu hafta FED başkan yardımcısı Stanley Fisher yaptığı açıklamada global piyasalarda yaşanan volatilite içinde FED faiz artışına giderse hayal kırıklığına uğrayabileceğini ihtimali olduğunu dile getirdi. Reuters’ın haberine göre piyasalarda  FED’in faiz arttırımına hazır olduğunu sadece uygun zamanı beklediği konuşuldu. ABD’de yaşanan faiz oranı arttırımı spekülasyonları petrol de 5 yıldır yaşanan sert yükseliş sonrasında, gelen 40 dolar varil çevrelerine kadar keri çekilmenin diğer bir sebeplerinden bir tanesi olarak ta görülebilir. 
Petrol üretiminde beklentilerin üstünde yaşanabilecek düşüşler, petrol fiyatlarında tekrar bir yukarı yönlü hareketin başlamasına neden olabilir. Ayrıca EIA’nın raporuna göre Meksika körfesinde yaşanmaya başlamış olan tropical fırtınanın etkisi ile üretimde yavaşlama yaşanacağını açıkladı. Uluslararası Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tropical fırtınaların 6 ağustosta başladığını ve kasırga beklediklerini dile getirdi. Bu durum petrol ve gaz üretiminde yavaşlamaya neden olucaktır. Eski datalara baktığımız zaman 2014 yılında Meksika körfezi çevresindeki  petrol üretim yüzde 16, doğal gaz ise yüzde 5 azalma yaşamıştır. En derin azalış ise 2003 yaşanan hava şartları ile yüzde 27 olmuştur. Meksika körfezindeki üretimin azalması ABD ham petrol ve doğalgaz arzında kırılganlık yaratacaktır. Güçlü fırtınalar üretim kesintisine bile neden olabilir bunun örneğini geçmiş yıllarda ABD’de yaşamıştır. Katrina kasırgası diye bahsedilen kasırgada 1 haftaya yakın  deniz aşırı doğal gaz ve petrol üretimi gerçekleştirilememiştir. 2008 yılında Meksika körfesinde yaşanan gustav kasırgasında, bu ülkelerde hemen hemen bütün petrol üretimi durma noktasına gelmiştir. Körfez sahili ABD petrol rafinelerinin hemen hemen yarısının bulunduğu yerdir. Bu yüzden bu bölgedeki hava şartlarına önemle takip edilmelidir. Yaşanacak hava şartları doğalgaz işlemi gerçekleştiren dağıtım kanallarını etkileyecektir. Kötü hava şartları yüksek seviyede olan ham petrol envantarinde arz bazlı yavaşlama yaşanmasına neden olabilir. Gaz fiyatları bir çok bölgede hala düşük seviyelerde fiyatlanmaya devam ediyor. Düşük petrol fiyatları sayesinde rafineler gaz üretimlerini ciddi miktarda arttırdılar, bu durum karlarının artmasına neden oldu.

Haftaya alıcılı başlangıç yapan petrol 50 dolar varil seviyelerini zorladı ancak yukarı yönlü potansiyel bulamayarak 47 dolar kademelerine tekrar geri geldi. Bahsettiğimiz tropic hava şartlarının Meksika Körfezindeki üretimleri etkilemesi nedeni ile petrolde fiyat artışları yaşanması muhtemeldir. Yukarı yönlü etki devam etmesi halinde petrol gün içinde 49 ve 50 dirençlerine tutunmaya çalışacaktır. Ancak, 50 direnci kırılmadan yukarı yönlü potansiyel oluşmayacaktır. Gün içinde ise 48-50 bant aralığında işlem gerçekleştirmesi beklenilebilir. Satış baskısından konuşulabilmesi için öncelikle 47 destek seviyesinin altında kalınması lazım. Petrol 47 dolar altı işlem görmedikce satış baskısından bahsetmek yalnış olur. Satış yaşanması halinde 46.30 ve 45.50 destekleri takip edilmelidir. Doğalgaz ise 2.655 seviyelerinden başladığı haftaya hafif alıcılı seyir yaşayarak 2.68 kademelerine geldi.  Güne 2.685 çevresinde dar bant aralığında başlayan doğalgaz 2.700 kademesini zorlayacaktır. Geri çekilme yaşanması halinde 2.650 desteği takip edilmelidir. Altında kalınması halinde 2.6520 önemlidir. Ancak, bahsettiğimiz doğalgaz üretimindeki sıkıntıların etkisi ile fiyatların geri çekilmesi beklenilmemelidir.  Yoğun gündemde bu hafta ABD  tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri takip edilecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder