Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

22 Eylül 2015 Salı

Doğal Gaz Ve Ham Petrol’de Beklentiler

Petrol dolar ile ters korelasyon ilişkisini azaltmışken, son zamanlarda hisse senedi piyasalarıyla yön bulmaya çalıştığını görüyoruz.  ABD, petrol üretim tahribatından kaygı duyarken, enerji piyasaları ise üretiminin aşırı büyümesinin fiyat toparlanmalarını kısıtladığının endişesini taşıyorlar. Hisse senedi piyaları ise FED açıklamaları sonrasında baskılanmaya devam ediyor. Petrol fiyatları bu hafta Amerika Petrol Enstitüsü açıklayacağı ABD Petrol üretim raporunu takip edecektir. Enerji Bilgi Kurumu’nun raporuna göre, ABD propan gazı stoğu yüksek miktarda seyretmeye devam ediyor. Propan ve Propilen gazları geçtiğimiz hafta 97.7 milyon varil seviyesine ulaştı. Kurum haftalık propan gazı stoğunu yayınlamakta ve bu seviye 22 yıldır gelinen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.  Propan ve Propilen gaz stoğu yılın ilk 6 aylık periodunda 29.9 milyon seviyesindeyken, geçtiğimiz yıla oranla ciddi artış gerçekleştirdi. Propan ve Propilen’i sıvılaştırılmış petrol gazı olarak düşünebiliriz.
Gelişmekte olan ülke piyasalarındaki kötü gidiş, FED merkezli faiz oranı belirsizliği, Dolar’daki hareketlilik, ABD ve Avrupa hisse senedi piyasalarındaki zayıflama ve Petrol stoklarındaki değişimin petrol fiyatlarını belirleyen unsurlar olarak son dönemde karşımıza çıktı. Petrol de arz kaynaklı endişeler ve talepteki belirsizlik fiyatlarda kısa ataklara yol açabilir. Haftaya alıcı başlangıç ham petrol 47.00 seviyelerini zorladı. 47.00 seviyelerine yükselişin nedeni olarakta Wall Street’ten gelen destek ve petrol üretimindeki kötüleşmeyi söyleyebiliriz. Ancak Petrol yukarı yönde yeterli potansiyel bulamayarak 45.00 çevresindeki destek kademelerine tutundu. ABD açılışı sonrasında ise 46.40 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı, ancak bu yükseliş de yetersiz kaldı ve tekrar yakın destek kademelerine geri çekildi. Geçtiğimiz hafta gelen diğer kötü haber ise Cushing Oklahomaa stoklarındaki düşüş miktarı idi. Bu hafta Yellen’ın Cuma günkü konuşması ve ABD 2. Çeyrek Ekonomik Büyüme verisi enerji piyasalarında önemle takip edilecektir. Bugün ise Petrol için ABD DOE Haftalık Ham Petrol stokları verisi önemle takip edilecektir. ABD 2. Çeyrek Ekonomik büyüme verisinde beklentilerin üzerinde bir sonuç ve Yellen cephesinden şahin konuşmalar gelir ise  piyasalar tekrar FED faiz oranı arttırımı spekülasyonlarını konuşacaktır. Bu da enerji fiyatlarında haftanın son gününde dalgalanmaya neden olabilir. Teknik olarak Petrol 40 günlük hareketli ortalmanın üstünde fiyatlanmaya devam ediyor. 40 günlük hareketli ortalama 43.80 destek seviyesiyle kesişmektedir. Geri çekilme yaşanması halinde ilk olarak 45.52 sonrasında 44.28 destekleri takip edilmelidir. Satışların derinleşmesi halinde ise 40 günlük hareketli ortalama ile kesişen 43.80 seviyesi beklenilmektedir. Ancak gün içinde bu kademelere kadar geri çekilme olasılığı fazla yüksek değildir. Gün içinde 47.00 – 45.00 bant aralığında yön bulmaya çalışacaktır. Petrol yukarı yönde potansiyel bulup 47.00 seviyesinin üzerinde kalması halinde ise 47.50 direncini hedefleyecektir. Bu seviyeyi kırma ihtimalinde ise 48.25 direnci güçlü bir direnç seviyesidir.
ABD hava tahminlerine göre, hava 10 gün mevsim normallerinin üzerinde seyir yaşaması bekleniyor. Bu durum doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır. Doğal Gaz geçtiğimiz gün hafif alıcılı başlangıç yapsa bile yukarı yönlü yeterli potansiyel bulamadı ve 2.560 çevresine geri çekildi. Bu gün ise 2.580 çevresinde sıkışık dar bant aralığında seyrini sürdürüyor. Doğal Gaz fiyatlarında satış baskısı hala devam etmektedir. Baskı yaşanması halinde ise 2.556 desteğine kadar geri çekilme yaşanacaktır. Bu seviyenin kırılması halinde kademeli olarak 2.553 ve 2.539 destekleri takip edilmelidir. Momentum hala bearish olarak devam ediyor ve şimdilik aşırı satım seviyesinde, ancak destek seviyelerinden aldığı tepki ve RSI’ında bunu desteklemesi halinde yukarı yönde toparlanma ihtimali olabilir. Yukarı yönde potansiyel oluşması halinde ise Doğal Gaz da 2.600 üzeri hareketler beklenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 2.637 önemli direnç seviyesidir. Doğal Gaz 9 günlük hareketli ortalanın altında işlem görmeye devam ediyor. 9 günlük hareketli ortalama ise 2.750 direnci ile kesişmektedir. Eğer yukarı yönde bir hareket oluşması halinde bu seviye takip edilmelidir.  2.750 üzerinde kalınması halinde Doğal Gaz bullish bir görünüme geçecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder