Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

14 Eylül 2015 Pazartesi

Enerji Raporu

  Piyasalar mevcut olan stoktaki petrol fazlalığına odaklanmış durumdayken, üretim aşamasında ciddi problemler yaşanmaya devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı 2015 yılının başında önemli bir açıklamada bulundu ve Dünya Petrol üretiminin çok yüksek seviyede olduğunu ve Petrol depolamasında son 20 yılın en büyük tahribatı yapıldığını söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı raporda, OPEC harici ülkeler Petrol üretimlerini günde ortalama 500.000 varil azaltacaklarını açıkladılar. Ayrıca, raporda İran’ın tekrar dünya petrol ticaretinde devreye girmesiyle yaşanacak olan zayıf talepten kaygı duyduklarının altını çizdiler. Suudi Arabistan'ın ticaret partnerleri için uyguladığı indirimler, yeni fiyatlama stratejileri, ülkeyi petrol fiyat savaşlarında kazanan konuma getirdiği vurgulandı.
  Dow Jones enerji raporuna göre, yedi büyük Asya ülkesine yapılan günlük ortalama ihracat 19.1 milyon varil açıklanarak geçtiğimiz yıla göre 700.000 varil artış sağlandı. Suudi Arabistan ise dünya ihracat petrol payının %23.2’sini oluşturarak bölgenin en büyük petrol ihracatçısı konumunu korudu. Suudi Arabistan’ın en büyük petrol ihracatı yaptığı ülkeler Çin, japonya, Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve Tayland olarak açıklandı.
  ABD Ham Petrol üretimi beklentilerden daha az yavaşlarken, aylık Ham Petrol üretimi ise beklentilerin altında kaldı. ABD Petrol üretimi Ağustos ayında günde ortalama 140.000 varil düşüş yaşadı. Petrol Fiyatları geçtiğimiz hafta ise, Amerika Petrol Enstitüsünün yayınladığı rapordaki Ham Petrol arzında yaşanan düşüş ile destek buldu. Enerji piyasaları açısından Suriye gerginliği hala devam ediyor. Bilindiği gibi Rusya, Suriye’ye desteği devam ediyor. Eğer Rusya Suriye’nin iç savaşına dahil olması halinde enerji ve emtia piyasalarında dalgalanmaya neden olacaktır.

  Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı Bilgi kurulunu yayınladığı son raporuna göre, benzin fiyatları düşmeye devam edeceği açıklandı ve Amerikan sürücülerinin düşük benzin fiyatlarını yılın diğer aylarında da göreceği söylendi.  Ayrıca raporda doğal gaz üretiminin artacağı ve buna pararel olarak 2016 yılında doğal gaz fiyatlarında indirim beklediklerini belirttiler. Amerika Birleşik Devlet’inin en büyük enerji şirketlerinden Chesapake enerji varlıklarından satışa giderek, nakti artış sağladı. Oklahoma merkezli şirket kaya gazında ciddi yatırımları bulunmaktadır. Ayrıca, şirket operasyonlarını büyültme kararı alabileceği ve varlıklarında yaklaşık 2 milyar dolar artış meydana gelebileceği haberleri enerji piyasında yer buldu.

  ABD işçi bayramı nedeniyle Ham Petrol 46 dolar çevresinde dar bantta geçtiğimiz haftaya başlangıç yaptı. Sonrasında 44 seviyelerine kadar geri çekilse bile, bu seviyelerden aldığı tepki ile 46 dolar çevresindeki direnç kademlerini zorladı. Petrol her ne kadar 45 doların altında kalsa bile haftayı 45.00 – 46.00 seviyesi arasında kapadı. Bu hafta ABD bazlı yoğun veri akışı altında enerji piyasalarında da hareketlilik yaşanacaktır. Teknik olarak yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde, Petol haftaya 45.00 -46.00 dolar aralığında başlangıç yapacaktır. Zaman zaman gün için de yukarı yönlü ataklar gerçekleştirse bile haftanın ilk günlerinde bu ataklar kısıtlı kalacaktır. Ancak Ham petrol 46.00 seviyesinin üstünde kalması halinde 46.30 ve 46.70 dirençleri sırasıyla takip edilmelidir. Bu seviyeler geçilmesi halinde 47.00 direnç kademesi hedeflenmelidir. Geri çekilmelerde ise Petrol 43 doların altında kalmadığı sürece satışın derinleşmesinden bahsetmek yalnış olur. Petrol 45.00 doların altında kalması halinde ise, 44.20 ve 43.40 destekleri sırasıyla takip edilmelidir. Haftanın ilk günü Petrol 44.00 – 46.00 dolar aralığında işlem gerçekleştirmesi muhtemeldir. Ayrıca, 16 Eylül ABD Enflasyon verisi ve 17 Eylül ABD FED FOMC Faiz kararı ve FED Başkanı Yellen Konuşması enerji piyasaları açısından önemle takip edilecektir. Ayrıca, hafta içinde stoklar, ve Petrol üreticisi ülkelerden gelecek haberler petrol açısından yön belirleyici olacaktır. 

  Doğal Gaz ABD İşçi Bayramı ile geçtiğimiz haftaya 2.690 seviyesinde dar bantta islem görerek başlangıç yaptı. Sonrasında yukarı yönlü potansiyel bulamayarak 2.650 seviyelerine kadar geri çekildi. Ardından ABD Doğal Gaz stoklarının beklentilerin altında kalması ile 2.730 seviyelerini zorladı, ancak yukarı yönlü potansiyel bulamayarak tekrar yakın destek kademelerine geri çekildi ve haftayı 2.689 seviyesinden kapadı. Haftaya 2.690 çevresinde başlangıç yapıcak olan Doğal Gaz, ABD’den gelecek haberlerle yön bulacaktır. 16 Eylül ABD Enflasyon verisi, sonrasında 17 Eylül FED FOMC Faiz Kararı önemle takip edilecektir. Teknik olarak Doğal Gaz’da yukarı yönlü ataklar oluşması halinde 2.735 direnci önemlidir. Bu seviyenin üstünde kalması halinde, 100 Günlük hareketli ortalaması olan 2.766 seviyesi takip edilmelidir. Ancak Haftanın ilk günlerinde Doğal Gaz 2.735 seviyesini zorlayacak ve yukarı yönlü potansiyel bulamayarak 2.690 çevresinde kapanış gerçekleştirmesi beklenmektedir. Geri çekilmelerde 2.630 desteği önemle takip edilmelidir. Bu seviyenin altında kalınmadığı taktirde satışların derinleşmesinden bahsetmek yalnış olur. Bu seviyenin altında kalınması halinde satışlar 2.567 seviyesine kadar derinleşebilir. Hafta içinde uluslararası enerji kurumlarından gelecek güncel haberler ve stok değişimleri Doğal Gaz da kısa dönemde yön belirleyici olacaktır. Uzun dönemde ise kritik direnç ve destek kademelerini takip etmekte fayda vardır. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder