Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

28 Eylül 2015 Pazartesi

Küresel Piyasalarda Yavaşlama Tedirginliğinin Petrol’e Etkisi

Küresel piyasalardaki yavaşlama korkusu ile petrol fiyatlarında gün boyu satış baskısı hâkimdi. Küresel piyasalardaki daralma korkusu ise petrol fiyatlarını petrol üretimindeki yavaşlamadan daha fazla etkilemiş olduğunu söyleyebiliriz. Çin’den gelen düşük endüstri verisi ve IMF’nin küresel ekonomik büyüme tahminlerinin düşürmesi enerji piyasalarının gündeminde idi. Ancak, IMF Başkanı Christine Lagarde bir Fransız gazetesine verdiği röportajda hala toparlanma aşamasında olduklarının dikkatini çekti. Lagarde gelişmekte olan ülkelerle, gelişmiş ülkeler arasında değişim olduğunu söyledi. Yaşanan küresel ekonomideki yavaşlamanın uzun soluklu olmadığını, gelişmekte olan ülkelerdeki toparlanma ile büyüme tahminlerinin revize edilebileceğini söyledi. Ayrıca bu yılın büyüme tahmini olan %3,3’lük bir seviyenin gerçekçi olmadığının altını çizdi. Küresel ekonomik büyümenin %3’ün üzerinde olmasının önemli olduğunu da söyledi.

Enerji piyasaları büyümede beklenen zayıflık söylemleri ile satıcılı seyir yaşanırken, üretimdeki zayıflama arka planda kaldı. Royal Dutch Shell Alaska’da ki üretimini durdurdu. 7 milyar dolarlık yatırımın sonrasında, sondajda yaşanan problem ve düzenlemelerde meydana gelen değişiklik şirketin zarar etmesine neden oldu. Baker Hill’in yayınladığı raporda sondaj kulelerinde geçtiğimiz hafta 4 tane azalış yaşandığını açıkladı. Petrol damıtma kuleleri sayısı 640’a gerilerden, 1 sene önce sayı 1592 idi. Baktığımız bu rakamsal raporların ABD’deki petrol üretiminde yavaşlama olduğunun işaretidir ve devam etme olasılığının yüksekliğini gösteren verilerdir.


Çin’in sanayi kesiminin zayıfladığını gösteren veriler ve küresel piyasalardaki yavaşlama gerginliği piyasalara satış getirdi. Yaşanan satış baskısı petrol fiyatlarına da yansıyarak gün boyu değer kaybetmesine neden oldu. Ayrıca enerji hisse senetleri petrolün değer kaybetmesi ile geriledi. New York FED Başkanı William Dudley ABD ekonomisinin iyi gittiğini ve Yellen’ın söylemleri gibi faiz artırımının bu yıl gerçekleşmesini beklediğini dile getirmesi küresel satış dalgasını destekler nitelikte oldu.  Güne 45.30 seviyelerinden başlangıç yapan Ham Petrol’de Gün boyu satış baskısı hâkimdi ve 44.40 seviyelerinden kapanış gerçekleştirdi. Bu gün ise Petrol 44.40 çevresinde dar bant aralığında sakin başlangıç yaptı. RSI ve momentumun yatay seviyede olması bize Petrol’ün sakin seyir yaşadığını destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Petrolde baskılanmanın devam etmesi halinde ilk olarak 44.00 seviyesine kadar gerileyecektir. Sonrasında satışlar derinleşmesi halinde kademeli olarak 43.70 ve 43.20 destekleri takip edilmelidir. Petrol 45.00 seviyesine denk gelen 20 günlük hareketli ortalamanın altında kalmış durumda. Yakın destek kademelerinden aldığı tepki ve yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ilk olarak 20 günlük hareketli ortalamayı zorlayacaktır. Ancak küresel piyasalardaki yavaşlama tedirginliğinin talebi yavaşlattığı ortamda Petrol’den 45.00 üzeri hareketler beklemek yanlış olur. Petrol’ün 45.00 üzerinde kalması halinde ise 45.50 ve 45.70 dirençleri hedeflenmelidir. Ancak Petrol’ün gün içinde 45.00 – 43.00 bant aralığında işlem görme olasılığının yüksek olduğu belli oluyor. Satış baskısının devamı haline ise Petrol 44.00 – 43.00 bant aralığında yön bulmaya çalışacaktır. Satışların derinleşmesi halinde ise piyasa yönünde olunmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder