Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

14 Eylül 2015 Pazartesi

Petrol

  Hedge Fonlar petrolde yaşanan ayı piyasasına rağmen, Nisan ayından beri en yüksek net alış pozisyonunu gerçekleştirdiler.  Goldman Sach analistlerinden gelen açıklamaya göre, petrolün varili 20 dolara kadar geri çekilebileceği söylemleri gündemde yer buldu. Çin’deki yavaşlamanın derinleşeceği beklentisi ve küresel arz fazlasına rağmen petrol fonları yöneticiler net uzun pozisyonlarını arttırdılar. Bloomberg’in haberine göre, Petrol İhrac Eden Ülkeler Birliği (OPEC) yayınladığı raporda OPEC harici üretim yapan ülkelerin petrol üretiminde 2016 yılında azalma yaşanacağı, petrol arzında ise belli sınırda genişleme yaşanacağı açıklandı Ancak Bloomberg’in kendi yayınladığı raporda ABD, Rusya, Kanada ve Brezilya gibi OPEC harici ülkeler 2016 yılında üretimlerini arttırarak ortalama günde 160.000 varil seviyesine getireceğinin tahmininde bulundular. OPEC geçtiğimiz ay yayınladığı raporda OPEC harici petrol üreten ülkelerin arz seviyesinin 2016 yılında günde 270.000 varil olacağını açıklamıştı. Fakat Kurum son yayınladığı raporda indirime giderek OPEC harici ülkelerde yavaşlama olacağını vurguladı. Net sonucu bize diğer aylar arz seviyesinin nasıl olacağını daha açık verecektir. Sonuç olarak, OPEC yayınladığı bu raporda çıkarılacak en büyük sonuç, kurum OPEC harici petrol arz eden ülkelerde zayıf arz görünümü beklemektedir. Bu sonuçla, OPEC ülkeleri ham petrol üretim miktarını arrtırmak için yeni projeler geliştiricektir. İleriki dönemlerde OPEC ülkelerinin petrol üretiminde artış yaşanması beklenebilir. ABD’den gelen haberlerde, Petrol fiyatları, Petrol kuleleri sayısının azaltılması ile son 2 haftadır hafif alıcılı seyir yaşadı. Baker Hughes yayınladığı raporda ABD petrol kulesi sayısını 16 tane azaltarak 848’e revize etti.  
   Petrol mevsimsel değişimin etkisiyle yaşadığı sert geri çekilme sonrası toparlanmaya  gidiceği piyasalar tarafından beklenilmektedir. Ancak bir yandan da petrol fiyatı savaşlarıda üreticiler arasında devam etmektedir. Suudi Arabistan geçtiğimiz hafta Asya’daki petrol ithalatı yaptığı ülkelere fiyat iyileştirmesine giderken, İran ve Kuveyt’te bu duruma kayıtsız kalmayarak petrol ticreti yaptığı partnerleriyle tekrar fiyat uzlaşmasına gitti. OPEC’in açıklamasına göre  Kuveyt ve İran, Suudi Arabistan gibi Asya ülkelerine Petrol fiyatlarda ciddi indirimler sağladığını açıkladı.

   Çin’deki yavaşlamanın büyüyeceği beklentisi, Küresel arz fazlası ve üretimdeki problemlerin etkisi ile  Haftaya 44.50 Dolar çevresinde dar bantta başlangıç yapan Ham Petrol gün boyunca hafif satıcılı seyir yaşadı. Sonrasında 44.00 dolar kademesine kadar zayıfladı ve günü 44 dolar çevresinde kapadı. Teknik olarak Petrol’de 43.00 seviyesi kırılmadıkça satışların derinleşmesinden bahsetmek yalnış olur. Kritik 43.00 desteği kırılması halinde satışlar derinşecektir. Bu durumda tedbirli davranılmalı ve piyasa yönünde olunmalıdır. Ancak Petrol 44.00 – 43.00 desklerinden kuvvet alarak yukarı yönlü kısa ataklar gerçekleştirmeye çalışacaktır. Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 44.70 ve 45.00 dolar seviyeleri sırasıyla takip edilmelidir. Petrol bu direnç seviyelerinin üstünde kalması halinde 45.50 ve 46.00 dirençleri kademeli olarak hedeflenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder