Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

16 Eylül 2015 Çarşamba

Petrol

    Amerikan Petrol Enstitüsü’nün raporuna göre ham petrol’de 3.13 milyon varil ve Cushing Oklahoma’da da 1.5 milyon varil düşüş yaşandı. ABD’de ki azalan stokların etkisi ile petrol alıcılı seyrine devam etti. 2 gün süren ve yarın biticek olan FOMC toplantısı ile başlayan uluslararası endeklerdeki toparlanma petrolün alıcılı seyretmesine yardımcı oldu. FED’in vericeği kararlar hiç şüpesiz ki petrol fiyatlarını etkileyecektir. Amerikan Petrol Enstitüsü raporunda, ek olarak Gaz talebinin güçlü seyrini koruyacağıda vurgulandı.

  Venezualla Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan yetkilileri ile yaptığı görüşmede Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) ile OPEC dışı ülkeler arasında fiyat birliği yapılması yönündeki konuşmalarında ilerleme yaşandığını söyledi. Bilindiği gibi Çin de yaşanan tedirginliker sonrasında 40 doların altına kadar zayıflayan petrol son 1 aydır dalgalı seyrini korumaya devam ediyor. Enerji piyasasında arz fazlası hala gündemini korumaya devam ediyor. Goldman Sacs, Dünya’daki petrol arz fazlasının beklenenden daha büyük olduğunu ve ileriki dönemlerde bu durumun fiyatlarda görüleceğini belirtti.


 Hafta başından beri alıcı seyir yaşayan petrol dün FED’in faiz arttırımı ile ilgili spekülasyonlar ve ABD Enflasyon verisi ile destek bularak 47.00 çevrelerindeki direnç kademelerine kadar yükseliş yaşadı. Bugün kritik FED FOMC faiz kararı ve FED başkanı Yellen’ın konuşması enerji piyasaları açısından önemle takip edilecektir. FED faiz kararı öncesi Petrol de sert hareketler yaşanması ihtimali yüksektir. Petrol’ün güne 47.00 seviyesinin üstünde işlem görmesi halinde, FED kararına kadar yakın direnç kademelerini zorlayacaktır. Gün içinde Petrol yukarı yönlü potansiyel bulup FED spekülasyonlarıyla desteklenmesi halinde ralli yaşanma ihtimali bulunmaktadır. Teknik olarak, ABD açılışı sonrası yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ise 48.40 ve 49.30 dirençleri sırasıyla takip edilmelidir. Geri çekilmelerde Petrol krittik 45.00 dolar seviyesinin altında kalmadığı sürece satış baskısından bahsetmek yalnış olur. 45.00 seviyesi kırılıp satışlar tekrar derinleşir ise 44.00 ve 43.60 dirençlerine kadar geri çekilme ihtimali vardır. Eğer FED faiz oranlarında bir değişikliğe gitmez ise dolarda ataklar kısıtlı kalacaktır. Sonrasında ise baskılanma ihtimali doğabilir, dolar bazlı WTI petrol ise ellerinde başka para birimi tutanlar için ucuz hale gelecektir. Gün içinde FED Faiz kararı öncesi tedbirli davranılmalı ve işlemler stoplu olarak gerçekleştirilmelidir. Olası ani kırılmalarda ise piyasa yönünde hareket edilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder