Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

30 Eylül 2015 Çarşamba

Enerji Dünyasından Haberler

Rusya parlamentosu Vladamir Putin’e Suriye’ye silah güçlerini göndermesi yönünde olumlu oy kullanması enerji piyasalarının gündemine oturdu. Sonrasında gelen haberler dikkat çekiciydi. En önemlilerinden bir tanesi ise Rus yetkililerden geldi ve ABD savaş uçaklarının derhal Suriye’den çıkması gerektiğini haber kanalları aracılığıyla duyurdular. Buna ek olarak parlamento da askeri birliklerinde Suriye’ye gönderebilme yetkisini Putin’e verdiler. Bunun sonrasında Kremlin’den sadece hava birliklerinin Beşir Esad’da destek vereceğini, askeri birliklerin kesinlikle Suriye bölgesine gönderilmeyeceği yönünde açıklama yapıldı. Bu haberler den bir yorum çıkarıcak olursak: Putin Rus Ordusunu Dünya ‘nın her yerine götürebilme yetkisini almış olduğu aklımıza gelmelidir. En son bu durum 2014 yılında Rusya ve Ukranya krizinde yaşandı ve Parlemento tarafından tüm yetkiler Putin’e verilmişti. Bu gelişmeler ile kapalı kapılar ardında Putin’e verilen yetkiker tartışıldı. Ana gündem maddesi ise askeri birliklerin gönderilip gönderilmemesi hakkında idi. Konuya son nokta ise Putin yönetiminden geldi ve sadece hava güçlerinin bölgeye gönderiliceği resmi dille onaylanmış oldu.  Buna ek olarak Putin ve diğer rus yetkililer Rusya sadece Beşhir Esad’ın ordusuna silah desteği ve eğitim vermek için bölgede olacağını ve ana amacının sadece IŞID terör örgütü ile mücadele olduğu açıklandı. Dünya’nın enbüyük enerji ve emtia üreticilerinden olan Rusya’nın Suriye ilişkileri ve bölgeye müdahalesi önemle takip edilmelidir. ABD ve Rusya ilişkileri ileriki dönemlerde de yön belirleyici olacaktır. Rusya’nın Dünya politikaları enerji fiyatları üzerinde önem teşkil etmektedir.

Reuters’ın yaptığı araştırmaya göre OPEC Petrol üretimi Ağustos ayına göre Eylül ayında artış gerçekleştirdi. Bu artışı meydana getiren ise grubun ikinci petrol üreticisi Irak’ın üretimi oldu. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri üretimlerini hemen hemen sabit tuttular. Rakamlara baktığımız zaman OPEC’in arzı Eylül ayında günde 31.68 milyon varil kapasitesine geldi. OPEC’in son dönemde uyguladığı stratejileri üretimde yüksek maliyet yaratması fiyatların baskılanmasını destekler nitelikte oldu. OPEC için aşırı arz hala devam ediyor, ancak küresel piyasalardaki yavaşlama korkuları OPEC’in petrol üretimini yavaşlatacaktır. Diğer OPEC ülkelerine baktığımız zaman birliğin 2 Afrika temsilcisi olan Nijerya ve Angola’ın petrol ihracatında ufak bir artış yaşanırken, Katar’dan çok az bir yükseliş geldi. Suudi Arabistan ve Kuveyt Eylül ayında üretimlerini sabit tutarken, Libya’nın petrol arzında düşüş yaşandı.

Tropikal Fırtına Atlantik kıyılarında etkisini göstermeye başladı. Yaşanan bu kötü hava şartları körfez ithalatını etkileyecek ve Körfez Ham Petrol stoklarında ileriki dönemlerde azalma yaşanmasına neden olacaktır. Fırtına ileriki dönemlerde güney sahillerinde de etkisini gösterme ihtimali bulunmaktadır.

ABD enerji şirketi Chesapeake toplam iş gücünde % 15 kesintiye gitmesi piyasalarda yer bulurken, şirket bu yılki sermaye harcamalarında ise % 40’ın üzerinde bir kesintiye gitmişti. Son dönemlerde ABD enerji şirketlerinin borç yükünün ciddi sıkıntılar olduğu gözler önünde. Obama yönetiminin petrol ihracat yasağı üzerinde herhangi bir soyut adım atmaması ABD enerji devlerini daha fazla sıkıntıya sokmaya devam edecektir. Geçtiğimiz günlerde ABD petrol üretim kaygılarını destekleyen bir raporda Amarikan Petrol Enstitüsünden geldi ve Raporda Cushing Oklahoma stoklarında duşüş yaşandığı vurgulandu. Toplam petrol üretiminde 4.6 milyon artış olmasına rağmen, arz miktarında 1.2 milyon zayıflama oldu. Ayrıca rapor da rafinerilerdeki %1.5 artış süpriz olarak algılanırken, bu durum benzin stoklarında da artış yaşanmasına destek verdi. Damıtılmış benzin de  bu hafta 176.000 varil yükseliş yaşandı. Bu haberler sonrasında New York Petrol vadeliler satıcılı seyrettiler. Genel olarak baktığımızda ise Petrol Haziran Ayından buyana %25 değer kaybı yaşamış oldu. Dün ise ABD Ham Petrol Stokları 3955K gelerek beklentilerin üzerinde artarken, ABD DOE Cushing Oklahoma stokları ise Amerikan Petrol Enstitüsünün raponuna pararel açıklamalar dahilinde gelerek beklentilerin altında kaldı. ABD DOE damıtılmış petrol beklentilerden iyi gelirken, ABD DOE benzin stoklarında ise azalış yaşandı. Fiyat seviyelerine bakacak olursak 44.75 çevresinde dar bant aralığında güne başlayan Ham Petrol, ABD açılışı sonrasında hafif yukarı yönlü hareket gerçekleştirdi. Sonrasında ABD Ham petrol verisinin beklentilerden yüksek gelmesi ile 45.75 – 44.75 bant aralığında çift yönlü hareket gerçekleştirdi. Sonrasında FED başkanı Yellen’ın konuşması sonrasında tekrar 45.45 seviyelerine gelen petrol günü 45.30 çevrelerinde kapadı.  Güne Çin PMI verisinin beklentiden iyi gelmesiyle alıcılı başlangıç yapan petrol 45.70 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Bu hafta Cuma  günü ABD işsizlik oranı ve Tarım Dışı İstihdam verileri Ham Petrol açısından önemle takip edilecektir. Verilerin iyi gelmesi halinde tekrar faiz oranı arttıımları söylemleri etkisini arttıracak. Bu durunda enerji ve emtia piyasalarında haftayı hareketli kapamasına neden olucaktır.  Gün içinde yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 46.00 ve 46.30 dirençleri zorlanıcaktır. Bu seviyenin üstünde kalınması halinde 46.60 sonrasında 47.00 dirençleri takip edilmelidir. Geri çekilmelerde ilk olarak 45.00 dolar seviyesi önemlidir. Petrol bu seviyenin üstünde kalması halinde kısa alım hareketleri gerçekleştirecektir. Bu seviyenin altına çekilirse 44.60 desteği takip edilmelidir. Petrol de satışlar derinleşmesi halinde 43.70 – 43.50 desteklerine kadar geri çekilme yaşanabilir. Ancak ABD tarım dışı verisi açıklanana kadar satışların derinleşme olasılığından bahsetmek yalnış olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder