Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

21 Eylül 2015 Pazartesi

Altın Analiz

Geçtiğimiz Perşembe FED faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi ve bunun sebebi olarak küresel piyasalardaki belirsizlik ve düşüş eğilimine devam eden enflasyon olduğunu belirtildi. Sonrasında, FED başkanı Yellen bir dizi açıklamada bulundu. Yellen son dönemde yaşanan ekonomik ve finansal piyasalardaki bozukluklar ülkelerde sorun teşkil edebileceğini ve enflasyonda baskılanma ihtimali olduğunu dile getirdi. İşsizlik ve Büyüme’de yaşanan iyileşmenin enflasyonda yaşanmadığını gören FOMC üyelerinden sadece 1 üye arttırım yönünde oy kullandı. Ancak piyasalarda 2015 yılında FED’in faiz oranında artışa gidebileceği konuşuluyor. Küresel piyasalarda yaşanan yavaşlamadan kaygı duyduklarının altını çizen FED FOMC üyeleri, Çİn ekonomindeki durum ve reel sektördeki yavaşlamadan da endişe duyduklarını belirttiler. Bu yıl Ekim ve Aralık aylarında 2 tane FED toplantısı bulunuyor.


Altın FED Eylül ayı toplantısında faiz oranınında herhangi bir değişikliğe gitmemesi sonrasında yukarı yönlü ataklar gerçekleştirdi. Ancak Altında yaşanan son rallinin devam edeceğini düşünmek yalnış olur. Dünya ekonomisinde yavaşlama korkusu ve devam edecek olan ABD faiz oranını artşını ne zaman yapılacağı beklentileri başta Altın olmak üzere, diğer emtialarıda kaygı durumunda bırakmaya devam edecektir. ABD verilerinde yaşanacak olan iyileşme ve bunun sonucunda dolar da meydana gelen güçlenme piyasalarda tekrar ABD FED faiz oranlarını ne zaman arttıracağı spekülasyonlarını gündemde tutacaktır. 


Son dönemde Çin’de yaşanan ekonomik problemler ve uluslararası borsalardaki dalgalanmalar altına talep getirmişti ve bu durum sonrasında toparlanma yaşamıştı. Ancak Çin’den gelen haberlerin fiyatlanmayı sonlandırması Altın da geri çekilmeye yol açtı ve geçtiğimiz haftaya da satıcılı başlangıç yaparak 1100 seviyesine kadar geriledi. FED’in Eylül ayını pas geçmesi sonrasında 1140 dolar seviyesine kadar yükseliş yaşadı ve hafif geri çekilerek 1137 çevrelerinden kapanış gerçekleştirdi. Teknik olarak Altın 20 günlük hareketli ortalamasının üstünde işlem görürken, 100 günlük hareketli ortalamasının altında kaldı. Bu durumdan Altın’ın dalgalı bir seyir içinde olduğunu anlayabiliriz.  Bu hafta ABD Çeyreklik ekonomik büyüme verisi önemle takip edilecektir. Altın haftaya alıcılı başlangıç yapması halinde ilk olarak 1147.75 direncini test etmeye çalışacaktır.  Altın bu seviyenin üstünde potansiyel bulması halinde, 1153.00 ve 1156.30 seviyeleri kuvvetli dirençler olarak göze çarpmaktadır. Ancak  Altın’ın bu direnç seviyelerine kadar yükseliş yaşasa bile ataklar zayıf kalacak ve teknik olarak 1130 seviyesinde tutunmaya çalışacaktır.  Altında geri çekilme yaşanması halinde 1116.75 seviyesine kadar geri çekilebilir. ABD Ekonmik büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi Dolar’da toparlanma yaşanmasına ve Altın da baskılanma ihtimaline neden olabilir.  Geri çekilmelerin yaşanması halinde 1103.70 ve 1082.90 seviyeleri kademeleri olarak takip eilmelidir. Stocastik aşırı alım bölgesinde seyrediyor, bu gölgeyi terk etmediği sürece aşağı yönlü geri çekilmeden bahsetmek yalnış olur.  Bu hafta ABD 2. Çeyrek Ekonomik büyüme verisi önemle takip edilecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder