Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

21 Eylül 2015 Pazartesi

Kahve, Şeker ve Pamuk Analizleri

Kahve
Kahve vadelileri FED açıklamaları etkisiyle geçtiğimiz hafta dalgalı seyir yaşadı. Brezilya Realinin zayıf seyir yaşaması kahve kontratlarına satış getirdi. Kahve Traderları Brezilya Realinden kaynaklanan kahve satışarından kaygı duyarken Brezilya son ihracat rakamlarına göre kahve ihracatı önceki aylara göre azalmış durumda.  Zayıf kahve fiyatlarıda Vietnam’ın ihracatınıda etkilemeye devam ediyor. Brezilya geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk çeyreğinde yüksek miktarda kahve satımı gerçekleştirmişti. Yaşanan ekonomik gelişmelerin etkisi ve Brezilya Realinde ciddi değer kayıpları üretimin yavaşlamasına neden oldu. Brezilya’daki bekleninlen kahve üretimindeki yavaşlama Kahve fiyatlarının rally yapmasına neden olma ihtimali yüksektir. Sertifikalı Kahve stokları azalarak geçtiğimiz haftayı 2.037 million ile kapadı. Kahve üretimi gerçekleştiren ülkelerde sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde geçirmesi beklenirken, Meksika ve Güney Amerika’da havanın yağmurlu olma ihtimali yüksektir.  Geçtiğimiz haftaya 116.00 dolar çevresinde başlangıç yapan Kahve yakın destek kademelerinden aldığı tepki ile yukarı yönlü hareket gerçekleştirerek 121.00 direnç seviyesini zorladı. Ancak yukarı yönlü potansiyel bulamayarak tekrar yakın destek kamelerine geri çeildi. FED spekülasyonları ile baskılanan dolar Kahvenin 120.00 seviyelerini test etmesine yardımcı olsa bile haftayı 118.00 dolar çevresinde satıcılı kapadı. Bu hafta kahve üretimindeki Brezilya kaynaklı üretimin yavaşlama haberlerinin etkisiyle yakın direnç kademelerini test etmesi muhtemeldir. Kahve yukarı yönlü potansiyel bulup 121.00 direncinin üstünde potansiyel bulması halinde kademeleri olarak 123.00 ve 124.00 dirençleri takip edilmelidir. Kahve haftaya satış baskısı ile başlaması halinde 116.00 desteğine kadar geri çekilme beklenebilir.  116.00 seviyesinin altında kalır ise 115.00 desteği takip edilmelidir. 115 desteği kırılırsa satışlar derinleşip 112.00 seviyesine kadar geri çekilme yaşanma ihmimali doğabilir.


Şeker
Şeker vadeli kontratları alıcılı başlangıç yaptığı geçtiğimiz haftaya FED’in faiz oranında bir değişikliğe gitmemesi sonrasında yönünü çevirerek haftayı satıcılı kapadı. Piyasada beklenilen şeker fiyatlarındaki artışlar dolayısıyla Brezilya’daki şeker fabrikaları stok artışına gittiler. Bunun sebepleri ise ülkede beklenilen doğal hava şartlarının üretimi etkilemesi ve Çin’den beklenilen talep artışı olarak söylenebilir. Brezilya’da bu hafta sıcaklık artacak ve kurak hava bekleniyor. Sıcaklıkların yüksek olması şeker kamışı üteriminin artmasına yardımcı olacaktır. Asya’da El Nino Hava etkisi üreticilere bu dönemde zarar verme olasılığı yüksektir. Bu hafta Şeker üreticileri Hindistan ve Tayland’da sıcak ve kurak have etkisini sürdürecektir. Ancak, son raporlara göre Tayland ve Hindistan’da Şeker üretim seviyesi iyi olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Hindistan’ta yüksek miktarda şeker üretimi gerçekleşmişti. Güney ülkelerde beklenilen yağmur şeker kamışı üretimininde yavaşlamaya neden olacaktır. Bu durum sonucunda Şeker ihracatında daralma ihtimali olabilir.  Tayland’ın Beyaz şeker ihracatında Dünya pazarında aktif durumda olduğunu görebiliyoruz. Şeker piyasasında beklentiler üretimde ileriki dönemde açık yaşanacağı yönünde ve fiyatlarda yükseliş beklentileri konuşuşmaya devam edecektir.  Geçtiğimiz haftaya 11.70 seviyelerinden başlangıç yapan şeker, 11.00 çevresindeki destek kademelerine kadar geri çekildi. Sonrasında bu seviyelerden aldığı Tepki ile FED faiz oranı açıklamarı öncesinde 11.55 direncinin üstünde kalmaya çalışsa bile FED faiz oranında bir değişikliğe gitmemesi sonrasında  Şeker değer kaybederek 10.95 seviyelerine geldi ve haftayı bu seviyelerden kapadı. 10.95 çevrelerinde başlangıç yapacak olan şeker, satış baskısının devam etmesi halinde 10.80 direncine tutunacaktır. Şeker bu seviyenin altında kalması halinde 10.50 ve 10.20 destekleri sırasıyla takip edilmelidir.  Şeker yakın destek kademelerinden tepki alıp toparlanma yaşaması halinde 11.55 direnci önemlidir. Hafta başında yakın destek kademerinden tepki alıp bu direnç seviyesini zorlamaya çalışacaktır. 11.55 direnci kırılması halinde 11.80 ve 12.00 dirençleri hedeflenmelidir. Bu hafta içinde Şeker 11.55 -10.80 aralığında işlem gerçekleştirmesi beklenilmektedir.

Pamuk

Pamuk vadeliler düşük gelen ihracat verilerinin etkisi ve FED’in faiz oranını pas geçmesi sonrasında geçtiğimiz haftayı satıcılı kapadı. FED ABD ekonomisinin istikrarlı ekonomik büyümesini ve halkın alım gücünün hangi seviyelerde olduğunu takip edecektir. Pamuk tarımsal bir emtia olmasına rağmen doğrudan endüstriyel üretimle ilişki içindedir. Global piyaslarda daralma direk olarak pamuk taleplelerini etkileyecektir. ABD FED faiz kararı Pamuk için önem arz etmektedir.  Pamuk açısından diğer önemli bir senaryoda bulunmaktadır. Eğer FED faiz oranında bir artışa gitmesi halinde, Pamuk talepleri direk etkilenecektir. Geçtiğimiz hafta ise  Pamuk üretimi beklentilerin altında kaldı. Bunun sebebi olarak ta ABD Teksas bölgesinde yaz aylarında yaşanan sıcak havanın pamuk ekimini yavaşlattığını söyleyebiliriz. Ancak bu durumun fiyatları ekkileyecek seviyede değildir.  ABD Pamuk üretimi genel olarak güçlü seyrini koruyor.  Bazı üreticiler ise Çin’den gelen talebin azalması ile üretimde yavaşlatma gerçekleştirdiler.  Hindistan ve Pakistan’da üretimde yavaşlama görülürken, bu durumun kalıcı olmadığı açıklandı. ABD Teksak’ta sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde devam edecek. Ancak haftanın son günleri yağmur bekleniyor.  ICE’nin verilerine göre sertifikalı pamuk stokları 51.610 top seviyesinde.  Geçtiğimiz haftayı satıcılı kapayan Pamuk, bu hafta dalgalı seyir yaşayacaktır.  Bu hafta ABD Çeyreklik Ekonmik büyüme verisi önemle takip edilecektir. Ayrıca Çinden gelicek ekonomik haberler Pamuk fiyatlarında yön belirleyici olacaktır. Yaşanacak bir daralma fiyatların baskılanma yaşanmasına devam edecektir. Pamuk 20 ve 100 günlük hareketli ortalamaların altında işlem görmesi satış baskısının olduğunu destekler nitelikte olduğunu görebiliyoruz. Küresel piyasalardaki toparlanma Pamuk’a olan telebi arttıracak yukarı yönlü harekete yardımcı olacaktır. Bu hafta 0.6000 çevrelerinde başlangıç yapacak olan Pamuk ta satış baskısı devam etmesi halinde 0.9530 desteği ilk etapta çalışacaktır. Bu desteğin kırılıp satışların derinleşmesi halinde 0.5930, 0.5820 ve 0.5775 destekleri kademeli olarak takip edilemlidir. Yaşanacak toparlanmada ise ilk olarak Pamuk 0.6120 seviyelerine tutunmaya çalışacaktır. Pamukta yaşanacak toparlanma da 0.6200 ve 0.6300 dirençleri takip edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder