Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

21 Eylül 2015 Pazartesi

Enerji Piyasalarına Genel Bakış

Enerji fiyatlarında uzun ve kısa dönemde ciddi belirsizler var ve 2016 yılında, Doğal Gaz ve Ham Petrol’de düşük fiyat seviyelerini görmeye devam etme ihtimalimiz yüksek duruyor. Enerji piyasalarıyla bağlantılı küresel beklentileri sıralayacak olursak, kısa dönem de ABD’de üretim büyümeye devam etmesi, ortaduğu enerji üreticileri üretimi arttırmaları, Dünya Ekonomik Büyümesinin Yavaşlaması, 2015 -2016 Kış aylarında El Nino etkisi yaşanması beklenilmektedir. Uzun dönemde ise Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Üretimi artması, Kuzey Denizi Bölgesinde Ham Petrol üretiminin azalması ve ABD Ham Petrol ihracat yasağının kalkması beklenmektedir.
Orta Doğu’da enerji üreticisi ülkeler üretimi arttırması ihtimali düşük fiyat seyrinin yaşanmasını tetikleyebilir. İran’a yapılan ekonomik yaptırımların kaldırılma ihtimali gündemde, bu durumda daha fazla enerji üretimiyle İran Dünya enerji pazarına tekrar entegre olacaktır. Sonrasında ise Enerji fiyatlarında baskılanma görülebilir.

Dünya Ekonomisinin yavaşlaması ihtimali ve Çin Ekonomisindeki zayıflama enerji piyasalarının talebinde daralmaya neden yaratabilir. Bu durumu ayrıntılı açıklayacak olursak, Avrupa Ekonomisinde yaşanan durgunluk ve %1-%2 civarlarında büyümesi, Japonya’nın ciddi sıkıntılar çekerek zorlukla büyümesi, Brezilya, Türkiye, Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanan politik risklerin ekonomiye zarar vermesi ve bu sebeple büyüme de daralma yaşanması enerji piyasalarına olan taleplerini azaltmalarına neden olabilecek etkenler olarak düşünülebilir. Enerji Piyasasında en önemli senaryo Çin devletidir. Çin bilindiği gibi son 10 yıl öncesine kadar ortalama % 10 ile büyüyordu. Son dönemde Çin altyapıya olan harcamalarını yavaşlattı, bu durum da ekonomide daralmaya neden oldu. Çin ticaret yaptığı partlerlerini düşündüğümüz zaman, merkez deki ülkelerden başlayıp, periferi ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeleri sıralayabiliriz. Özellikle gelişmekte olan ülkeler Çin’in ihracat yaptığı makine ürünlerine talepleri son dönemde yeteri kadar olmadı. Bunun en büyük sebebi ise Çin’i destekleyecek ekonomik büyümeğe sahip olmamalarıydı.
Arz fazlası, düşük talep ve sonrasında 2014 yılının sonunda petol’deki sert geri çekilme son dönemde petrol’de yaşanan gelişmelerin kısa başlığı olarak söylenebilir. Yaşanan bu gelişmeler petrol düşük seviyede tutmaya devam edecektir. Petrol de 100 dolar seviyeleri ise yakın gelecekte uzak bir olasılık olarak duruyor. WTI ham petrol de 35 dolara kadar geri çekilme ciddi sıkıntıların çıkmasına yol açabilir. Petrol 20 doların altında kalması ise Dünya’da resesyona neden olur.
Doğal Gaz Fiyatların da zayıflama görülebilir ABD ciddi miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı gerçekleştiriyordu. Şimdilerde ABD sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine yatırıma başladı ve ileriki tarihlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konumuna geçecektir. Bu durum biraz zaman alabilir ama uzun dönemde doğal gaz fiyatlarını etkileyecektir.

Kuzey Denizi bölgesinde petrol üretiminde azalma Brent petrol fiyatlarını etkileyecektir. Kuzey Denizinde İskoçya ve Norveç arasında soğuk havalar şiddetini arttırmaya başladı. Bu durum bakım ve yatırım maliyetlerinin artacağını işaret ediyor. Brent petrolde fazla volatilite yaşanmasına neden olacaktır.Amerikan Petrol Enstitüsünün yaptığı açıklamaya göre ABD benzin üretimi Ağustos ayında rekor seviyeye gelerek 10.1 milyon varil günlük üretime uluştıFED Para politikası kurulu global ekonomideki daralma ve düşük enflasyon endşielerinden dolayı faiz oranında değişime gitmedi. FED global piyasalarla ilgili kaygıları yorumluyacak olursak: Eğer FED faiz oranında artışa gitseydi, Avrupa ekonomilerinde resesyon baskısı oluşma ihtimali oluşacak ve bu durum otomatik olarak gelişmekte olan ülkeleri etkileyecekti. Gelişmiş ülkeler ve Gelilmekte olan ülkelerdeki ekonomik daralma FED’in ihracatına büyük darbe vuracaktır.

Geçtiğimiz hafta 47 çevresinde direnç kademelerini tutunmaya çalışan Petrol, FED’in  Faiz arttırımını pas geçmesi sonrasında 44.30 seviyelerine kadar geri çekildi.  Bu hafta ise hafif alıcı başlangıç yapan Petrol 45.00 çevresindeki seyrine devam ediyor. Petrol geri çekilmelerde 44.40 seviyesine kadar esneyebilir. Petrol bu seviyenin altında kalması halinde ise 44.00, 43.70 ve 43.20 seviyeleri takip edilmelidir.  Petrol yukarı yönlü potansiyel bulması halinde ise 46.00 direnci önemlidir. Gün içinde bu seviyeye doğru toparlanmaya çalışacaktır. Üstünde kalınması halinde 46.30, 46.60 ve 47.00 dirençleri takip edilmelidir.  Ancak gün içinde 46.00 seviyesinin kırılma olasılı yüksek durmuyor. Gün içinde 44.00 – 46.00 bant aralığında işlem görme ihtimali yüksektir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder