Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

21 Eylül 2015 Pazartesi

Ham Petrol ve Doğal Gaz’da Önemli Seviyeler

FED’in geçtiğimiz hafta herhangi bir aksiyon almamasının kaygıları haftanın illk günü traderlar ve hisse senedi piyasaları tarafından devam etti. Ancak bugün traderlar gündemini ABD’deki Petrol üretimindeki düşüşe çevireceklerdir. Bilindiği gibi FED’in yaptığı en son moratoryum da ekonomik büyüme kaydılarından bahsedilmişti. Piyasalarda konuşulacak genel bir konuda enerji endüstirisindeki tahribat olacaktır.Enerji Bilgi Kurumu ABD petrol üretiminin günde 400.000 varil azalacağı tahmininde bulundu. ABD Petrol üretiminde en büyük zayıflama ise 1989 yılında yaşandı ve bunun ardından ABD petrol kulelerinde düşüş yaşadı. Baker Hughes yayınladığı raporda petrol platformu sayısında azalış yaşandığı ve güncel olarak 644 sondaj platformunun aktif olarak çalıştığı açıklandı. Bu hafta ABD petrol üretiminde ve diğer üreticilerin üretimlerindeki azalma piyasalarda takip edilecektir.  

Enerji Bilgi Kurumu bir çok petrol üreticisinin finansal durumunda yaşanan problemleri vurguladı. Ayrıca kurum 2015 ikinci çeyrek petrol üretici şirketlerin finansal tablolarında kıyı petrol üretim operasyonu yapanların bazılarında finansal zorluklar yaşanabileceğinin dikkati çekildi. Düşük petrol fiyatları petrol üreticilerinin nakit akımlarında azalmalara neden oldu bu durum tüketimi de azalttı. Sonucunda nakit girişlerini borç ve hisselerden sağladılar. Sabit geri ödemeler ve firmaların operasyonlarından kaynaklanan nakittine bakıldığı zaman ciddi artış yaşadığı görülüyor.  Önemli bir nokta ise, ticari olarak işlem yapmayan traderlar net uzun pozisyon sayısında bu haftada artış yaşandı ve 16.338 artarak 280.521 seviyesine geldi.

Fiyat seviyelerine bakıldığı zaman yukarı yönlü başlangıç yapan Ham Petrol 47.00 çevresindeki direnç kademelerini çalıştırdı. Ancak Yukarı yönlü potansiyel yeterli olmadı ve 47.00 kademesinin aldıtnda kaldı. Bugüne satıcılı başlayan Ham Petrol 46.30 çevrelerinde işlem görmeye devam ediyor. Petrol 46.00 desteği altında kalması halinde satış baskısı oluşabilir. Geri çekilme yaşanması halinde 45.70 ve 45.50 seviyesi kademeli olarak takip edilmelidir. 45.30 fiyat seviyesi ise 20 günlük hareketli ortalamayı kesmektedir. Petrol bu seviyenin altında kalması halinde satışların derinleşme ihtimali yüksektir. Aksi taktirde Petrol 47.00 seviyesinin üstüne çıkar ise yukarı yönlü ataklar gerçekleştirme ihtimali doğacaktır. 48.50 direnç seviyesi 100 günlük hareketli ortalama ile kesişmektedir. Petrol 47.00 çevresindeki dirençlerinin üzerinde kalmaya çalışır ise 48.50 seviyesini hedefleyecektir. Ancak gün içinde Petrol 46.00-47.00 çevresinde işlem görme ihtimali yüksektir. Bu hafta Petrol stokları takip edilmelidir. Teknik olarak uzun dönemde, stokastiğe bakıldığı zaman aşırı alım bölgesini terkettiği ve bearish bir konumda olduğunu görebiliyoruz. Ham petrol 20 saatlik hareketli ortalamasının üstünde işlem görmeye devam ederken 100 saatlik hareketli ortalamasına erişemediğini görüyoruz. Bu durum ise Ham Petrol’ün Uzun dönemde kararsız bir dönemde olduğunu söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz haftayı satıcılı kapayan doğalgaz, bu haftaya gap li baişangıç yaparak 2.556 kademelerine kadar geri çekildi. Yakın destek seviyelerinden hafif tepki alsa bile yetersiz kaldı. Bugün 2.570 çevresinde dar bant aralığına işlem görüyor. Satış baskısının bu hafta da devam etme ihtimali yüksektir. Firma harici traderlar geçtiğimiz hafta net short pozisyonlarını arttırmışlardı bu hafta ise azalış yaşandı ve 9.717 kontrat gerileyerek 179.935 short pozisyona geldi. Teknik olarak doğalgaz 9 günlük hareketli ortalamasının aldında işlem görüyor. Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ilk olarak 2.600 seviyesi takip edilecektir. Doğal gaz bu seviyenin üstünde kalır ise 2.637 ve 2.682 dirençleri önemli seviyelerdir. Ancak satış baskısı hala gündemde, geri çekilme yaşanması halinde 2.556 ve 2.520 destekleri ilk olarak test edilecektir. Bu seviyenin altında kalınması halinde 2.480 desteği takip edilmelidir. Ancak gün içinde doğalgazın 2.560 çevresinde dar bantta işlem görme ihtimali yüksektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder