Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

10 Eylül 2015 Perşembe

Enerji Raporu


    Çin ham petrol ithalatı geçtiğimiz ay %13.4 düşüş yaşadı. Ancak geçtiğimiz yıla kıyaslarsak %5.6 artış olduğunu söyleyebiliriz. Almanya’da Temmuz ayı ihracatı yüzde 2.4 artış göstererek 103.4 milyar Euro seviyesine gelirken ithalatı da % 2.2 yükseliş yaşayarak 80.6 milyar euro artış kaydetti. Almanya'nın ithalatındaki yükselişin enerji ürünlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Genel olarak bakıldığı zaman petrol tamimiyle Çin ekonomisinin kötü gidişine odaklanmış durumda ve bu kötü gidiş gelecekte petrol üretimini ne kadar yavaşlatacağını ileri ki dönemlerde göreceğiz. Amarika’da petrol kulelerinde üretimde geçtiğimiz hafta düşüş yaşandı. Financial Times’ın haberine göre, bu yıl petrol üretimi yapan bir çok firma ödemelerini askıya aldığını bir kısmı ise gecikmeli yaptığını haber olarak yayınladı. Yaşanan finansal problemler sebebiyle S&P kredi derecelendirme kuruluşu bir çok enerji firmasının notunda indirime gitti. S&P yöneticilerinden Thomas Watters yaptığı açıklamada 7 tane petrol üretimi yapan firmanın notunu CCC ve daha alt seviyelere indirdiklerini söyledi. Bloomberg, İran petrol üzerindeki yaptırımların 2016 yılındaki ilk aylarda kalkabileceğini haberinde dile getirdi. İran dünyanın en büyük 4. Petrol rezervine sahip ülkesini konumunda ve üretimlerini hızlandırmayı planlıyorlar.
   Enerji Piyasasında son dönemde yaşanan petrol ve gaz fazlalığına rağmen fiyatların yukarı gitmesi piyasalarda beklenmedik bir sürpriz olarak yorumlandı. Son olarak şaşırtıcı bir haberde uluslararası enerji kurumundan geldi, kurum enerji talebinin beklenilenden yüksek olduğunu açıkladı. Uluslararası Enerji Kurumundan Matt Perry bir dizi açıklamada bulundu. Matt, 2015 yılı benzin talebinin % 3 artması kendilerini şaşırttığını ve talep arza beklenilenden daha hızlı reaksiyon verdiğini söyledi. Ayrıca, Matt 2016 yılında petrol piyasasında daralma yaşanacağını dile getirdi.
    2015 yılının başında Suudi Arabistan Asya katısındaki 7 tane önemli ticaret ortaklarına günde ortalama 4.4 milyon varil ham petrol ihracatı gerçekleştirdi ve 2015 yılının ortalarında ise ihracat rakamlarında artış yaşanmaya devam etti. Ham petrol fiyatları 2014 ve 2015 yılında düşüş yaşasa bile Suudi Arabistan toplam ham petrol üretiminde artışa devam ederek ihracat seviyesini yüksekte tutmaya devam etti. Ancak, uzmanlar 2016 yılında enerji sektöründe beklenen daralma Suudi Arabistan’daki ham petrol ihraca tınıda ekileceği konusunda ortak fikirde oldukları son dönemde açıklanan bir çok enerji raporunda açıkça görülmektedir. Bu yıl yaşanan uluslararası petrol piyasasındaki arz fazlalığı herkesin bildiği gibi düşük fiyatların yaşanmasına neden olmuştu. Suudi Arabistan’da bu duruma kayıtsız kalmayarak Asya ‘da ticaret yaptığı ülkelerde yeni anlaşmalar yaparak fiyatlarda revizyona gitti. Yaşanan bu kriz ortamını Suudi Arabistan’nın diğer rakiplerine oranla daha iyi yönettiğini söyleyebiliriz. Uluslar Enerji Kurumunun raporuna göre 2015 yılı Ocak ayından Haziran ayına kadar grafikte gördüğünüz 7 tane Asya ülkesine günde ortalama 19.1 milyon varil petrol ihraç gerçekleştirdi . Bu ihracat rakamları bir önceki yıla oranla yüksek olduğu söylemekte fayda olduğunu düşünüyorum.
    Teknik olarak baktığımız zaman, geçtiğimiz gün petrolde satış baskısı hakimdi ve 43 dolar çevresindeki destek kademelerine kadar geri çekildi.Güne hafif alıcı başlangıç yapan petrol 44 dolar çevresinden işlem görmeye devam ediyor. Gün içinde 43.20 dolar desteği önemle takip edilmelidir. Petrol 43.20 doların altında kalması halinde, 42.50 destek seviyesine kadar geri çekilmesi muhtemeldir. Satış baskısı derinleşirse 41 dolar destek kademesi takip edilmelidir. Ancak gün içinde yoğun bir satış baskısının gerçekleşmesi pek mümkün gözükmüyor. Petrol gün içinde 45 dolar direnç kademesini zorlayacaktır.Bu seviyenin üstünde kalınması halinde 45.30 ve 45.50 dirençleri takip edilmelidir. Ancak petrol günü 43.20 ve 45.00 dolar aralığında bitirmesi muhtemeldir. Bu gün ABD DOE haftalık petrol envanteri verisi önemle takip edilecektir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder