Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

29 Eylül 2015 Salı

Enerji Piyalarından Son Haberler

Asya’nın emtia devi Clencore PLC şirketinin hisseleri %29 düşüş yaşadı, yaşanan bu gelişme bütün emtia piyasalarında korku yarattı. Wall Street Journal’ın haberine göre Colencore firması emtia fiyatlarındaki fiyat gerilemesinden daha az etkilendiğini, şirketin ana probleminin yüksek borçları olduğu ve bu durumun karlılık oranlarında kayıplar yaşandığı belirtildi. Borç seviyesindeki artış yatırımcıların bu hisseden çıkması ile sert kayıpların yaşanmasına neden oldu. Glencore’un yaklaşık borcu 30 milyar dolar seviyelerinde olduğu ve 2016 yılında borcun 20 milyar dolar seviyelerine ineceği belirtildi. Şirket temettü dağıtmayacağını duyurdu. Ancak, firma yetkililerin yapığı açıklama ile yaşadığı bu sert satış sonrasında hafif toparlanma yaşadı.

Enerji piyasalarının gündeminde ABD petrol üretiminin beklentilerden fazla düşmeye devam edeceği konuşuldu. Genscape şirketi son yayınladığı rapor bu durumu destekler nitelikte idi. Cushing Oklahoma stokları geçen hafta 1 milyon varil düşüş yaşadı. Şirket Nisan ayında Petrol’deki ralliyi ilk tahmin edendi. Şimdiki tahminleri ise ABD petrol üretimi 2015 yılının sonuna kadar ciddi azalış yaşanacağı ihtimali vurgulandı.

Hindistan faiz oranlarında indirime gitmesi petrol fiyatlarında hafif alıcılı seyir yaşanmasına neden oldu. Hindistan Merkez Bankası ticari bankalara olan repo oranını %7.25’ten %6.75’e indirdi. Banka küresel ekonomideki yavaşlamadan kaygı duyduklarını ve bu durumun emtia tüketicilerinin taleplerinde azalmaya yol açabileceğimi söylediler.

OPEC son yayınladığı raporda ABD petrol üretimindeki düşüşe dikkat çekti. Eğer talep artar ise, ABD üretimi arttırmak için yeni yollar arayacağını vurguladı. Ancak İran’ın ileriki dönemlerde ambargonun kalkıp uluslararası piyasalara entegre olması halinde enerji payasaları daha komplike hal alacaktır.  

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Jed Bush petroldeki ihracat yasağının kalkması ve doğal gaz ihracatındaki sınırların kalkması gerekli olduğunu dile getirdi.1970 yılında yasaklanan hem petrol ihracatı sonrasında, üretimde ciddi artış yaşanmıştı. Cumhuriyetci Bush kendi internet sitesinde yaptığı açıklamada, petrol ihracat yasağının kalkması ve doğal gaz ticaretinin genişlemesi ABD halkı açısından yararlı olacağını ve yeni üretim sektörleri yaratılabileceğinin mümkün olduğunu belirtti. ,

Rusya ve Ukranya araların yaptıkları gaz antlaşması ile borular Ukranya için bütün kış açık kalacak. Ukranya 2014 yılından beri Rusya’ya gaz ödemelerini gerçekleştiriyor. En son yaptıkları antlaşmanın yaklaşık fiyatı 1000 metre küpte yaklaşık 227 dolar idi. Rusya’nın Avrupa ile yaptığı gaz antlaşmaları devam ediyor bu kış mevsiminde de doğal gaz aktarımı gerçekleştirilecek.

Birçok kaya gazı şirketinin borç problemi şu an gündemde olmasa bile yakın zamanda gündeme oturacaktır. NYSE’te işlem gören ve kaya gazı üretimi gerçekleştiren Goodrich Petrol firması’nın borç yükü enerji piyasalarının gündemindeydi. Şirket hisselerinin piyasa değerinde indirime gittiklerini açıkladı. Bunun en önemli nedenin ise sermaye yeterliliği sıkıntısı ve borç yükü olarak yorumlandı. Ayrıca yaşanan borç durumu şirket ortağı ve hisse senetleri sahiplerine duyuruldu. Bu olumsuz gelişm sonrasında şirketin hisselerinde zayıflama yaşandı.

İngiltere’nin önemli enerji şirketlerinden Wood Group’un sahibi Sir Lan Wood Financial Times’a verdiği röportajda İngiltere hükümetinin petrol endüstrisinde neler yapabileceğine dair tavsiyeler verdi.  Lan Wood İngiltere’nin ileriki yıllarda petrolsüz teknolojiler yaratmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin sonlanacağını umduğunu söylerken, eğer fiyatların aşağı gitmeye devam etmesi halinde enerji sektöründe çalışanın birçok insanın işsiz kalacağını iddia etti. Hükümetin kısa dönemde petrol piyasasını ayakta tutmak için kesin önemlimler alması gerektiğinin dikkatini çekti.


Fiyat Seviyelerine bakacak olursak, geçtiğimiz güne 44.40 seviyesinden başlangıç yapan Ham Petrol, 45.00 dolar çevresindeki direnç kademelerine kadar yükseliş yaşadı. Ancak, yukarı yönlü potansiyel yetersiz kalarak 44.80 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu gün ise düşük volatilite ile güne başlayan Petrol 44.80 çevresindeki dar bant aralığında işlem görüyor. ABD Ham Petrol Stok verisi bugün önemle takip edilecektir. Yukarı Yönlü potansiyel oluşması halinde Petrol tekrar 45.50 ve 45.70 dirençleri üzerinde kalmaya çalışacaktır. Eğer bu seviyelerin aşılması halinde 45.90 ve 46.30 dirençleri takip edilmelidir. Petrol de baskılanma yaşanması halinde ise ilk olarak 44.40 ve 44.00 önemlidir. Satış devam etmesi halinde ise 43.70 desteğine kadar geri çekilme olasılığını doğurmaktadır. ABD Ham Petrol stokları verisi beklentilerden fazla bir azalış olması halinde tekrar 46.00 dolar üzerine çıkma potansiyeli oluşacaktır. Son Dönemlerde yayınlanan raporlarda ABD petrol stoklarında yükseliş beklenilmektedir. Yükseliş yaşanması halinde 44.00 çevresindeki yönüne devam edecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder