Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı

27 Eylül 2015 Pazar

Enerji Piyasalarındaki Önemli Gelişmeler

Haftaya boğa piyasası görünümünde başlangıç yapan ham petrol, sonrasında ABD Enerji Bilgi Kurumunun yayınladığı rapora göre 1.9 milyon varil düşüş ve Cushing Oklahoma stoklarında azalış ile değer kayıpları yaşadı. Ancak ABD ham petrol stoklarındaki azalış ise beklenen kadar olmadı. Ham petrol talebindeki yavaşlama rafinerilerin bakım sezonuna erken girme ihtimali olasılını doğurdu. Ayrıca raporda ABD ham petrol girdileri günlük ortalama 16.2 milyon seviyesinde olduğu ve geçmiş haftaya göre 310.000 varil düşüş yaşandığı belirtildi. ABD rafinerileri geçtiğimiz hafta ortalama %90.9 kapasiteyle çalışırken, ondan önceki  hafta ise oran %93.1 idi. Benzin üretimi geçtiğimiz haftaya göre artış yaşayarak günlük ortalaması 9.5 milyon varil seviyesine geldi. Damıtılmış akaryakıt üretiminde hafif bir artış yaşanırken günlük ortalama 5.1 milyon seviyesinde bulundu. Benzin envanterinde de geçtiğimiz hafta 1.4 milyon varil artış yaşanırken, gaz talebinde bir miktar azalma görüldü. ABD Enerji Bilgi Kurumunun raporuna genel olarak baktığımız zaman son 4 haftalık dönemde toplam arzda artış yaşandığını görebiliriz. Ayrıca geçtiğimiz ayın bu perioduna göre ise %1.6 artış yaşanmış durumda. Son 4 haftalık periyotta araba için kullanılan benzin arzı günde ortalama günlük bazda 9.2 milyon varil seviyesine gelerek geçmiş yılın aynı dönemine göre %3 yükseliş yaşandığı görülüyor. Damıtılmış ham petrol arzı ise son 4 haftalık periyotta günlük bazda 3.8 milyon varile gelerek geçmiş yılın aynı dönemine göre %1.3 artış yaşadı. Ayrıca kurum petrol fiyatlarının bu seviyede olması enerji sektöründeki yatırım projelerini yavaşlatacağı uyarısında bulundu. Bu duruma Dow Jones raporuda dikkar çekti ve önümüzdeki bir kaç yılın yatırım seviyelerininin geçmiş son 10 yıla oranla daha düşük olduğunu vurguladı. 2005’ten 2014 yılına kadar yıllık yatırım 158 milyar dolar seviyesine kadar gelirken son dönemde ise azalış yaşayarak 100 milyar doların altına geriledi. Son ABD Enerji Bilgi Kurumunun yayınladığı raporda petrol rafinelerinin yakın zamanda bakıma gidebilme şartlarının uygun olduğunu vurguladı.

2014 yılı be 2015 senesinin ilk çeyreğinde Petrol rafinelerinin üretimdeki sağlamlığı ve fiyatların yüksekliğini konuşulurken, son dönem de ise petrol fiyatlarındaki tarihi değişim ve sermaye harcamalarındaki azalış enerji piyasalarının gündeminde olmaya devam ediyor. 200 milyar dolarlık petrol ve gaz projeleri şu anda rafa kaldırılmış durumda. Petrol fiyat seviyelerine bakıldığı zaman 90’lı yıllarla benzerlikler yaşadığını görüyoruz. FED Başkanı Janet Yellen faiz oranlarındaki artış enerji piyasası için sermaye artışı ve geri ödeme zorluklara neden olabileceğini vurguladı. Dow Jones’un raporuna göre Faiz oranında artış yaşanması 1990 yılından beri büyüyen petrol ve gaz sektörlerine ciddi sekte vuracağı belirtildi. Petrol kulelerinde artışların yaşanmasının ardından, son dönemde azalışlar yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz yılın ekim ayı ile karşılaştırıldığında %60 azalış olduğunu görüyoruz.
FED başkanı Yellen’ın geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmadan petrol ile alakalı 2 senaryo oluşturulabilir.İlki faiz oranındaki artış güveni arttıracak ve küresel piyasaları olumlu etkileyecek, yaşanan toparlanma petrole olan talebi arttıracak, sonrasında ise fiyatlarda iyileşme görülecek. İkincisi ise faiz oranlarındaki artış ABD ekonomisinde taleplerin yavaşlamasına neden olabileceği ve sonrasında petrol fiyatlarında zayıflamaya yol açacağı şeklinde düşünülebilir.
Haziran ve Temmuz Aylarına göre Çin’in Ağustos ayında günde 1 milyon varil düşüş yaşayarak 6.2 milyon seviyesine geldi. Ancak 2014 yılının Ağustos ayına baktığımız zaman günlük net ithlatta 0.3 milyon artış olduğu gözüküyor. Çin’in son dönemdeki ham petrol ithalatındaki artışın son dönemdeki aşırı stok fazlalığından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çin’de ham petrol talebi kış aylarında artışa geçme olasılığı yüksektir. Dow Jones Enerji raporuna göre Suudi Arabistan Çin’in en büyük ham petrol tedarikçisi konumunu korurken, ardından ikinci büyük tedarikçisi Rusya olmaya devam etti. Ayrıca Çin PMI üretim verisi son 6.5 yılın en düşük seviyesine gelmesi petrol fiyatlarının baskılanmasına yardımcı oldu. Petrol’deki talep kaygıları stoklardaki azalışı gölgede bırakmış durumda olduğu görülüyor.

Volkswagen emisyon skandalı sonrarında platinyum fiyatları son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Volkswagen’in dizel motorlar’ın emisyon teknolojinde kullandığı en önemli metal platinyumdur. Paladyum da ise genel olaral gaz ile çalışan arabalarda kullanılır. Yaşanan bu olayın ardında dizel arabalara olan talebin azalacağı endişesi gündeme oturdu. Paladyum ve Pilatinyumda yaşanan bu gelişmelerin etkisi ile bu hafta da hareketli seyir yaşanması muhtemeldir.  

Geçtiğimiz hafta Enerji piyasalarında Ham Petrol Stokları’nın yanı sıra önceki aylara göre zayıflayan Ham Petrol talebi ve FED başkanı Yellen’ın faiz arttırmının bu yıl gelebileceği söylemleriyle dolar’daki değerlenme gündem konuları idi. Haftaya alıcılı başlangıç yapan Ham Petrol 47.00 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Petrol 45.30 seviyelerine kadar geri çekilse bile yukarı yönlü tekrar toparladı ve ABD DOE ham Petrol stokları açıklanana kadar 47.00 kademelerine kadar yükseliş yaşadı. Ardından beklentiler dahilinde gelmeyen ABD DOE Ham Petrol stokları verisi sonrasında, Petrol 44.00 çevresindeki destek seviyelerine kadar geri çekildi. Bu seviyelerden aldığı tepki ile 46.30 kademelerinekadar yükseliş yaşadı. Ancak yukarı yönlü potansiyel cılız kaldı ve Petrol haftayı 45.30 çevresinde kapadı. Bu hafta Petrol için ABD DOE Ham Petrol Stokları, ABD EIA’nın yayınlayacağı raporlar, OPEC ülkelerinden galecek haberler ve ABD Tarım Dışı İstihdam verisi önemle takip edilecektir. Momentuma baktığımız zaman trendin satıcılı olduğunu görebiliyoruz. Ham petrolün 9 ve 20 günlük hareketli ortalamaların çevresinde işlem görmeye devam ediyor. Yukarı yönlü potansiyel oluşur ise 100 günlük hareketli ortalamaya tekabül eden 48.30 direnci takip edilmelidir. Ancak yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde ilk olarak 100 saatlik hareketli ortalama olan 45.50 seviyesi test edilecektir. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde ise 45.82 ve 46.23 haftanın ilk günü takip edilmelidir. Geri çekilme yaşanması halinde ise 44.36 ve 43.30 destekleri kademeli olarak izlenmelidir.

Geçtiğimiz hafta Doğal Gaz’da dalgalı seyir hakimdi. Haftaya 2.600 ve 2.560 aralığındaki bantta başlangıç yapan doğal gaz, ABD EIA Doğal Gaz verisinin etkisi ile 2.520 çevresine kadar geri çekilse bile toparlayarak 2.600 seviyelerini zorladı. Haftanın son günü satış baskısı hakimdi ve 2.530 seviyelerine kadar zayıflama yaşandı.Sonrasında, haftayı 2.555 seviyelerinden kapadı. Bu haftaya Ekim ayı kontratı ile gapli başlangıç yapan Doğal Gaz 2.620 seviyelerine kadar yükseldi ve bu güne 2.600 çevresinde işleme devam ediyor. Bu hafta ABD EIA stok verisi ve ABD haftalık işsizlik başvuruları doğal gaz açısından takip edilecektir. Saatlik ve günlük stokastiğe baktığımız zaman aşırı alım yada satım bölgelerinde bulunmayıp 20-80 aralığında olduğunu görüyoruz. Yeni kontrat ile doğal gaz 9 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Yukarı yönlü potansiyel oluşması halinde 20 günlük hareketli ortalaması olan 2.630 drenci takip edilmeldir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 2.627 ve 2.647 dirençleri takip edilmelidir. Ancak petrolde 2.700 direnç seviyesi ile kesişen 100 günlük hareketli ortalama kırılmadan yukarı yönlü trendten bahsetmek yalnış olur. Teknik olarak satış baskısı devam etmektedir. Geri çekilmelerde 2.554 desteği önemlidir. Bu seviyenin üstünde kaldığı sürece alım tepkileri vermeye çalışacaktır. Eğer bu seviyenin altında kalınması halinde ise 2.501 desteğine kadar zayıflama yaşanabilir. Satışların derinleşmesi halinde piyasa yönünde olunmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder